Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

SOZA po rokoch opäť obviňujú z vyberania podivných poplatkov: Naparili faktúru za ľudovku!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/Gemerské osvetové stredisko)

BRATISLAVA - SOZA sa opäť prerátala. Po dvoch rokoch mediálneho ticha a odstúpenia bývalého riaditeľa Vladimíra Repčíka čelí škandálu za spoplatnenie hudby vo faktúre, ktorú sa nám podarilo získať od organizátora ľudového podujatia. Prípad sprevádzajú viaceré pochybnosti.

„Ďakujeme ti SOZA za vianočný darček... a podporu tradičnej ľudovej kultúry,“ napísali na svoj facebookovský profil zamestnanci Gemerského osvetového strediska v Rožňave ako reakciu na faktúru vo výške 224 eur, ktorú dostali od SOZA. Novembrový 20. ročník slávností zvykov a obyčají Gemera a Malohontu Rok na Gemeri 2014 sa im tak nečakane predražil a môžu prísť o vianočné odmeny. „Ďakujeme SOZA, že si bola vyrobená (aj) pre nás, čo robíme miestnu kultúru na kolenách a pre ľudí, a keď už nie vždy úplne zadarmo, tak aspoň za symbolickú cenu,“ posťažovali sa v príspevku folkloristi, ktorí za prezentáciu ľudovej kultúry nikdy doteraz nedostali takúto „pokutu“.

SOZA po rokoch opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SOZA, Facebook, Gemerské osvetové stredisko)

Faktúra zamestnancov strediska prekvapila natoľko, že ju reklamovali. SOZA sme požiadali o dôvod vyúčtovania sumy, ktorú uvádzajú vo faktúre, pretože tam nie je napísané nič konkrétnejšie, nevieme, podľa čoho presne platíme,“ informovala nás Mária Hlaváčová z Gemerského osvetového strediska. Navyše, stredisko už v auguste tohto roku riešilo „sozácku“ pikošku, keď im faktúru poslali ešte pred samotnou realizáciou podujatia!

Kontroverzná faktúra
Zobraziť galériu (5)
Kontroverzná faktúra  (Zdroj: SOZA, Facebook, Gemerské osvetové stredisko)

Organizácia podľa SOZA premeškala zákonnú lehotu

Podľa vyjadrenia právnika Martina Horského zo SOZA síce organizátori doručili vyplnené tlačivo hromadnej licenčnej zmluvy v zákonnom čase, avšak bez zoznamu použitých diel, tzv. playlistu, ktorý mali nahlásiť včas, aby získali súhlas na použitie autorsky chránených diel, z ktorého im vyplýva povinnosť zaplatiť autorskú odmenu. 

„Dňa 24. 11. 2014 bol do SOZA doručený novovyplnený formulár zmluvy spolu so zoznamom predvedených hudobných diel,“ uviedol Horský a doplnil, že SOZA ako ústretový krok poskytuje usporiadateľom možnosť doručiť zoznam predvedených hudobných diel do siedmych dní od dátumu konania podujatia. V prípade doručenia zoznamu po tejto lehote však musí byť dôkazná iniciatíva smerujúca k prípadnému posúdeniu faktúry vyvinutá zo strany usporiadateľa. GOS však v tomto ohľade SOZA nekontaktovalo a iba uverejnilo status na sociálnej sieti Facebook.“

Faktúra bola podľa vyjadrenia právneho zástupcu vystavená po premeškaní zákonnej lehoty, v rámci ktorej mohlo stredisko oznámiť program, ale v prípade preukázania chyby či nesprávneho postupu je SOZA ochotná celú vec prerokovať.

SOZA faktúru poslala bez vysvetlenia

 „Hromadnú licenčnú zmluvu sme vyplnili 3. 11. 2014 a odoslali SOZA. Našu oznamovaciu povinnosť sme si splnili ešte pred podujatím,“ uviedla Hlaváčová.  Zoznam piesní programu však doručili až po podujatí, s omeškaním.  „Podujatia sa zúčastnilo 15 kolektívov, ktoré nám svoje piesne zasielali postupne a následne sme SOZA tento zoznam poslali. Bolo to sedem dní po stanovenom termíne,“ vysvetlila Hlaváčová a dodala, že zaslanie zoznamu piesní pri amatérskych kolektívoch niekedy trvá dlhšie, ako by chceli. „Ak by to malo byť presne sedem dní už aj s doručením, tak by sme si tie diela museli vymýšľať,“ povedala kultúrna referentka.

Nikde vo faktúre však nie je uvedené, za čo dostala organizácia pokutu a podľa slov Márie Hlaváčovej do strediska neprišla ani žiadna upomienka. „Nedostali sme žiadne vyjadrenie zo strany SOZA a dokonca ani nevieme, že by to mala byť platba za pokutu. Berieme však na vedomie, že nebola dodržaná sedemdňová lehota,“ dodala Hlaváčová s tým, že jediné upozornenie, ktoré mailom dostali, bolo to, že mali preklep v kolónke, kde uviedli folklórny festival ako koncert vážnej hudby. Túto nezrovnalosť však následne upravili.

Neoverený zoznam autorov

„Po preštudovaní zoznamu použitých diel odborník zistí, že aj keď po termíne, žiadnemu autorovi piesní sme neublížili, nakoľko išlo o podujatie „zvykov a obyčají“ a autormi piesní je obyčajný ľud,“ vysvetlila Hlaváčová hľadajúc pôvod vysokej faktúry.

Iba jediná pieseň bola uvedená s autorom. Išlo o meno slovenského choreografa Vladimíra Urbana. Ten pripravoval choreografiu Čardášu z Abova, ktorú na podujatí prezentoval súbor LIPA z Budapešti. Jej autorom však Urban, ako nám potvrdil aj v telefonickom rozhovore, nie je.

 

SOZA po rokoch opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SOZA, Facebook, Gemerské osvetové stredisko)

„V zozname použitých diel sme uviedli ľudové piesne, ktorých autor je neznámy, s výnimkou abovského čardášu, ktorý tancoval FS Lipa z Budapešti v sprievode hudobnej nahrávky. Vedúci kolektívu mi túto produkciu „Abovský čardáš“ nahlásil tak, že ju majú od pána Vladimíra Urbana,“ uviedla Mária Hlaváčová na margo čardášu, ktorý sa nedopatrením objavil s (nepravým) autorom.

Ak SOZA na základe programu podujatia vyhodnotí diela ako voľné alebo také, ktorých organizácia kolektívnej správy (OKS) práva nespravuje, „usporiadateľ nie je zaviazaný ani oslovený na žiadne ďalšie úkony. Inými slovami, predmetná záležitosť je uzatvorená jedným krátkym emailom alebo listom,“ uviedol Horský vo svojom vyjadrení. Na základe neho by teda voči stredisku nevznikala podlžnosť vo vzťahu k autorovi.

Ak by bol autorom hudby Čardášu z Abova hudobný vedúci folklórneho súboru Železiar, ktorého choreografom je Vladimír Urban, Milan Rendoš, ten nie je uvedený v zozname upravovateľov ľudovej hudby, teda nemá nárok na autorskú odmenu. SOZA podľa poslanca (OĽaNO) a choreografa Igora Hraška, ktorý sa k veci vyjadril, zastupuje len štyroch autorov upravených ľudových piesní: Štefana Molotu, Ondreja Dema, Miroslava Dudíka a Petra Jantoščiaka.

SOZA sľubuje poskytovanie zliav

Čakáme na oficiálne vyjadrenie, prečo a podľa čoho nám bola vystavená faktúra s takou vysokou sumou, uzavrela Hlaváčová a prízvukovala, že Gemerské osvetové stredisko už dlhé roky organizuje rozličné podujatia, pri ktorých vždy poctivo oznamovalo vystúpenia kolektívov a prezentáciu diel, ako aj platilo všetky faktúry. „SOZA dokonca vo svojom sadzobníku sama deklaruje, že užívateľ môže dostať zľavu, ak napríklad poctivo platí v minulosti a podobne. Myslíme si, že po dlhoročnej spolupráci s týmto ochranným zväzom je takáto vyúčtovaná suma prehnaná, aj keby sme sa dopustili akejkoľvek chyby, čo sa týka hlásenia a zverejnenia diel po termíne,“ uzavrela.

SOZA mala už pred dvomi rokmi podobné problémy kvôli faktúre, ktorú vystavila obci Pohorelá za spev ľudových piesní na verejnom podujatí ku Dňu matiek. Jej bývalý riaditeľ Vladimír Repčík vtedy nevedel vysvetliť detaily vystavenej faktúry, za čo bol nútený aj pod tlakom verejnosti odstúpiť z funkcie s prísľubom parlamentu, že podobné kauzy sa už opakovať nebudú.

SOZA po rokoch opäť
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SOZA, Facebook, Gemerské osvetové stredisko)

 

REAKCIA SOZA:

Problém nastal hneď na začiatku, keď organizátor podujatia nesplnil svoju povinnosť, vyplývajúcu zo zákona a nenahlásil organizácii kolektívnej správy - SOZA program podujatia. Slovenský ochranný zväz autorský pre práva k hudobným dielam vykonáva svoju činnosť podľa Autorského zákona č. 618/2003 Z.z. na základe oprávnenia Ministerstva kultúry SR.

"Pri verejnom vykonaní hudobného diela je usporiadateľ verejného kultúrneho podujatia povinný pred uskutočnením podujatia oznámiť príslušnej organizácii kolektívnej správy program podujatia, v ktorom ku každému dielu, ktoré má byť verejne vykonané, uvedie jeho názov a údaj o autorstveak usporiadateľ tieto skutočnosti organizácii kolektívnej správy neoznámi, predpokladá sa, že na podujatí budú verejne vykonané len tie diela, ku ktorým právo na verejné vykonanie spravuje organizácia kolektívnej správy, kým sa nepreukáže opak."

Uvedené ustanovenie Autorského zákona však dáva používateľovi v prípade nesúhlasu s postupom SOZA (vystavenou faktúrou) možnosť preukázať opak. V tejto súvislosti je SOZA pripravená záležitosť ďalej riešiť.

SOZA je inštitúcia, ktorá je otvorená komunikácii, používateľom, ktorí majú záujem o vecné a konštruktívne riešenie problémov vždy vychádza partnersky a profesionálne v ústrety.

Vzhľadom na to, že podujatie, ku ktorému nebol organizácii kolektívnej správy oznámený program podujatia (zoznam použitých hudobných diel) musí byť v súlade s Autorským zákonom až do preukázania opaku zo strany používateľa posudzované ako podujatie, na ktorom boli použité zastupované hudobné diela, SOZA ďalej postupovala štandardným postupom a na základe hromadnej licenčnej zmluvy a Sadzobníka autorských odmien za používanie hudobných diel vystavila faktúru.

Predmetná faktúra bola vystavená na základe platne uzatvorenej hromadnej licenčnej zmluvy. Na faktúre bolo štandardným spôsobom uvedené, za aké podujatia bola vystavená. SOZA vzhľadom na množstvo uzatvorených licenčných zmlúv, rádovo v desať tisícoch, neposkytuje ku každej faktúre vopred doplňujúce vysvetlenie. Doplňujúce informácie zo strany SOZA sú poskytované v prípade konkrétnych, špecifických otázok dotknutého subjektu. Gemerské osvetové stredisko však nevyužilo priestor na komunikáciu so SOZA a účelovo medializovalo vzniknutú situáciu, k vzniku ktorej viedlo nesplnenie zákonnej povinnosti vyplývajúcej pre usporiadateľa podujatia z Autorského zákona.   

V prípade zaslania faktúry pred podujatím nejde nijaký o omyl. Faktúry sú vystavované na základe uzatvorených licenčných zmlúv. Skutočnosť, že faktúra je v niektorých prípadoch vystavená pred konaním podujatia má nasledujúce odôvodnenie:

Používateľ na základe licenčnej zmluvy získava súhlas s použitím domáceho a zahraničného zastupovaného repertoáru chránených diel. Ako protiplnenie za tento súhlas sa zaväzuje zaplatiť autorskú odmenu. Často dochádza k mylnému presvedčeniu, že používateľ platí za konkrétne použitie (reprodukciu hudobného diela). Zjednodušene povedané, získanie súhlasu na základe licenčnej zmluvy je možné prirovnať k zakúpeniu diaľničnej známky alebo predplatného cestovného lístka na mestskú hromadnú dopravu. Aj v týchto prípadoch je cena hradená za súhlas (možnosť využitia služby) a vodič/pasažier hradí odmenu za možnosť využitia služieb pred prvou jazdou na diaľnici/nastúpením do autobusu. Rovnaký princíp platí aj v licenčnom práve. 

V článku je ďalej uvedené:

SOZA faktúru poslala bez vysvetlenia

 „Hromadnú licenčnú zmluvu sme vyplnili 3. 11. 2014 a odoslali SOZA. Našu oznamovaciu povinnosť sme si splnili ešte pred podujatím,“ uviedla Hlaváčová. Zoznam piesní programu však doručili až po podujatí, s omeškaním.  „Podujatia sa zúčastnilo 15 kolektívov, ktoré nám svoje piesne zasielali postupne a následne sme SOZA tento zoznam poslali. Bolo to sedem dní po stanovenom termíne,“ vysvetlila Hlaváčová a dodala, že zaslanie zoznamu piesní pri amatérskych kolektívoch niekedy trvá dlhšie, ako by chceli. „Ak by to malo byť presne sedem dní už aj s doručením, tak by sme si tie diela museli vymýšľať,“ povedala kultúrna referentka.Nikde vo faktúre však nie je uvedené, za čo dostala organizácia pokutu a podľa slov Márie Hlaváčovej do strediska neprišla ani žiadna upomienka. „Nedostali sme žiadne vyjadrenie zo strany SOZA a dokonca ani nevieme, že by to mala byť platba za pokutu. Berieme však na vedomie, že nebola dodržaná sedemdňová lehota,“ dodala Hlaváčová s tým, že jediné upozornenie, ktoré mailom dostali, bolo to, že mali preklep v kolónke, kde uviedli folklórny festival ako koncert vážnej hudby. Túto nezrovnalosť však následne upravili.

Reakcia SOZA:

Gemerské osvetové stredisko pred podujatím oznámilo, že predmetné podujatie sa uskutoční, Hromadná licenčná zmluva s údajmi o podujatí (aj keď nepresnými) bola doručená 7.11. 2014, v deň podujatia. Program podujatia - zoznam predvedených hudobných diel (playlist) však doručený nebol. Príslušnú referentku v následnej komunikácii žiadnym spôsobom neinformovali, že žiadajú ešte o odklad a playlist zašlú oneskorene z dôvodu, že čakajú na 15 kolektívov. Prax mnohých usporiadateľov ukázala, že je efektívne zmluvne zaviazať účinkujúce telesá k dodaniu playlistov.

 Autorský zákon jasne stanovuje, že každý usporiadateľ každého verejného kultúrneho podujatia je povinný pred uskutočnením podujatia oznámiť príslušnej organizácií kolektívnej správy program podujatia. Inými slovami, Autorský zákon nerozlišuje druh či typ usporiadateľa ani druh či typ verejného kultúrneho podujatia. Notifikačná povinnosť má všeobecnú povahu a platí paušálne a rovnako pre všetkých usporiadateľov. Predmetné ustanovenie nerozlišuje kategórie diel (dokonca nie je spomenuté ani rozlíšenie chránených a tzv. voľných diel) a oznamovacia povinnosť je stanovená pre verejné vykonanie akýchkoľvek diel.

Oznamovacia povinnosť súčasne nie je samoúčelnou zákonnou povinnosťou, ale má dôležitý význam pre efektívne fungovanie kolektívnej správy práv – okrem iného umožňuje organizácii kolektívnej správy posúdiť charakter použitých hudobných diel a vzhľadom na dostupné technologické prostriedky a dostupné dáta kvalifikovane posúdiť povinnosť získania súhlasu s použitím hudobných diel

Postup SOZA bol zákonný, autorská odmena bola stanovená na základe Sadzobníka. Ide o štandardnú autorskú odmenu, ktorá neobsahuje nijaké penále za omeškanie, žiadne pokuty, ani bezdôvodné obohatenie.

V článku je ďalej uvedené:

Gemerské osvetové stredisko už dlhé roky organizuje rozličné podujatia, pri ktorých vždy poctivo oznamovalo vystúpenia kolektívov a prezentáciu diel, ako aj platilo všetky faktúry. „SOZA dokonca vo svojom sadzobníku sama deklaruje, že užívateľ môže dostať zľavu, ak napríklad poctivo platí v minulosti a podobne. Myslíme si, že po dlhoročnej spolupráci s týmto ochranným zväzom je takáto vyúčtovaná suma prehnaná, aj keby sme sa dopustili akejkoľvek chyby, čo sa týka hlásenia a zverejnenia diel po termíne,“ uzavrela.

Reakcia SOZA:

Je pravdou, že Gemerské osvetové stredisko v minulosti uhrádzalo všetky faktúry, súvisiace s autorskými odmenami načas. Vo vzťahu tomu, že Gemerské osvetové stredisko nie je v oblasti organizovania verejných podujatí žiadnym nováčikom je zvláštne, že v prípade podujatia 20. ročník slávností zvykov a obyčají Gemera – Malohontu Rok na Gemeri 2014 nesplnilo svoju zákonnú povinnosť. Rovnako je pravdou, že tak ako akýkoľvek iný používateľ má pri splnení podmienok uvedených v Sadzobníku nárok na zľavu.

Postup SOZA bol zákonný, autorská odmena bola stanovená na základe Sadzobníka. Ide o štandardnú autorskú odmenu, ktorá neobsahuje nijaké penále za omeškanie, žiadne pokuty, ani bezdôvodné obohatenie. Vyvrátiteľná právna domnienka je stanovená v Autorskom zákone - usporiadateľ môže preukázať opak, nie však statusom na sociálnej sieti a pod zbytočným tlakom médií, ktoré reagujú na podnet používateľa, ktorý však opomenul, že nesplnil svoje zákonné povinnosti. Kvôli nesplneniu týchto povinností bola SOZA nútená vnímať použité diela ako chránené a štandardne ich fakturovať v súlade s  platným Sadzobníkom. Organizátor navyše nevyužil možnosti priamej komunikácie so SOZA a bezkonfliktného riešenia v prospech všetkých zúčastnených strán a predčasne medializoval problém, ktorý vytvoril svojim vlastným nedôsledným konaním.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu