Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

SOZA má nového šéfa: Repčíka nahradí Popovič!

Anton Popovič
Anton Popovič

BRATISLAVA – Novým riaditeľom Slovenského ochranného zväzu autorského (SOZA) bude hudobník, skladateľ a producent Anton Popovič (47). Rozhodol o tom na dnešnom zasadnutí Výbor SOZA a informáciu potvrdil predseda výboru Matúš Jakabčic.

Vo funkcii nahradí Vladimíra Repčíka, ktorý pôsobil na tomto poste od leta 2008 a v závere októbra sa vzdal funkcie z osobných dôvodov. Predchádzali tomu viaceré sporné prípady požiadaviek na autorské poplatky za hudobné diela.

„Voľbu do funkcie riaditeľa SOZA vnímam v prvom rade z hľadiska zodpovednosti, ktorá sa s funkciou spája. Fenomén ochrany autorských práv pokladám za jeden z najdôležitejších kultúrnych a civilizačných výdobytkov. V dôsledku početných komunikačných nedorozumení, ktoré boli z veľkej miery tendenčne prenesené na verejnosť ako aj v dôsledku neznalosti danej problematiky došlo vo vzťahu k SOZA k výraznému nárastu sociálnej demagógie, na základe ktorej bola spochybňovaná legitimita postavenia subjektov autorského práva v demokratickej spoločnosti. Vo vzťahu k verejnosti som pripravený vyjasniť nedorozumenia vyplývajúce z nedostatku informácií o ochrane autorských práv. Slovenský ochranný zväz autorský bol po desiatky rokov ochrany autorských a vydavateľských práv v spoločnosti rešpektovanou organizáciou, verím, že zlepšenie jeho postavenia v súčasnosti je dosiahnuteľné a kredit SOZA vo verejnosti vzrastie,“ uviedol v prvom rozhovore nový riaditeľ.

Anton Popovič študoval na Konzervatóriu v Bratislave hru na trúbke a na bicích nástrojoch a dirigovanie na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Na Kráľovskom konzervatóriu v Haagu navštevoval kurzy dirigovania a kurzy zamerané na interpretačnú prax starej hudby. Je aktívnym skladateľom, aranžérom i producentom. Popri slovenských premiérach diel súčasných svetových skladateľov uviedol vo svetovej premiére balet Sattó kanadského skladateľa Pierrea Michauda, ako aj početné diela slovenských autorov. Neznámi nie sú ani jeho dvaja bratia, spevák, skladateľ, textár a producent Tomi Popovič (35) a herec a muzikant Sáva Popovič (45), píše stránka osobnosti.sk.

Anton Popovič sa však popri svojej úspešnej profesionálnej kariére nevyhol ani opletečkám so zákonom, keď polícia v roku 2002 našla v jeho aute škatuľku so sušenou rastlinou, ktorou bola marihuana. Drogová kauza sa ťahala osem rokov, kým ho okresný súd v Bratislave neoslobodil spod obžaloby. So škatuľkou totiž nemal nič spoločné. O rozruch sa vtedy postaral tým, že si na chode súdu mobilom fotil novinárov, ktorí ho snímali.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu