Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Gorila, Sasanka, zlaté padáky, ťaženie SOZA...týmito kauzami žil rok 2012 na Slovensku

MARIÁN KOČNER: Hral v hlavnej úlohe najmenej v dvoch tohtoročných kauzách. Zobraziť galériu (16)
MARIÁN KOČNER: Hral v hlavnej úlohe najmenej v dvoch tohtoročných kauzách.

BRATISLAVA - Pamätáte si na ne? Spis Gorila, videozáznamy stretnutí Richarda Sulíka s Mariánom Kočnerom, prezidentova nečinnosť vo veci generálneho prokurátora, či aktuálne nezákonný zásah Dobroslava Trnku v kauze bytovky Glance House. Toto sú len niektoré zo závažných káuz, ktoré hýbali Slovenskom v končiacom sa roku. Pamätáte si na všetky? Vedeli by ste pridať ďalšie?

Kauza Gorila:

Gorila, Sasanka, zlaté padáky,
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: mongabay.com)

21. decembra uplynul presne rok od zverejnenia spisu Gorila na internete. Opisoval stretnutia šéfa finančnej skupiny Penta Jaroslava Haščáka s politikmi a štátnymi úradníkmi v konšpiračnom byte v Bratislave. Hoci spis sa na svetlo sveta dostal ešte v roku 2011, v tomto roku mal zásadný vplyv na výsledky volieb. Voliči odmietli pravicové strany a prvý raz od Nežnej revolúcie dostala šancu zostaviť vládu jediná strana - Smer. Zverejnenie Gorily vyvolalo sériu protestov. Novinár Tom Nicholson o kauze vydal knihu.

 

Zlyhanie daňového systému:

Ivan Mikloš
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Február-marec 2012. Finančná správa sa od začiatku roka pokúšala zaviesť nový informačný systém, ktorý presadil minister financií Ivan Mikloš. Informačný systém zlyhal, štát mal vo vyberaní daní chaos. Firmám zas meškali vratky DPH, ktoré im štát dlžil. Systém dodávala firma IBM, ktorá si však za dodávateľov vybrala firmy s prepojením na bývalého šéfa Kompetečného centra Finančnej správy Miroslava Mikulčíka. Finančná správa sa musela dočasne vrátiť ku starému systému.

 

Nečinnosť prezidenta pri menovaní generálneho prokurátora:

Ivan Gašparovič
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Parlament ešte za vlády Ivety Radičovej (konkrétne 17. júna 2011) zvolil za nového generálneho prokurátora Jozefa Čentéša. Prezident Ivan Gašparovič ho dodnes odmieta vymenovať, hoci konkrétne dôvody nikdy neuviedol. Aktuálne tvrdí, že nemôže vymenovať Čentéša, pretože Ústavný súd ešte nerozhodol v Čentéšovej sťažnosti proti nečinnosti prezidenta. Posledná informácia z Grassalkovichovho paláca bola, že prezident o vymenovaní rozhodne čoskoro. Samotná voľba generálneho prokurátora v parlamente bola kauzou. Ukázala sa na nej roztrieštenosť Radičovej koalície a nechýbali ani podozrenia z manipulovania voľby. S kauzou voľby generálneho prokurátora úzko súvisí aj kauza Sasanka.

 

Kauza Sasanka:

Richard Sulík
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)
Gorila, Sasanka, zlaté padáky,
Zobraziť galériu (16)

1. februára 2012 sa na internete objavili prepisy SMS správ, údajne medzi predsedom strany SaS Richardom Sulíkom a podnikateľom Mariánom Kočnerom. Sulík mal Kočnerovi poskytovať informácie o priebehu voľby generálneho prokurátora v parlamente. O dva týždne na to sa na tej istej stránke objavil aj videozáznam, ktorý zachytával návštevy Richarda Sulíka v Kočnerovom byte. Sulík Kočnera informoval o zákulisí vládnej koalície. Kočner sa kamaráti s bývalým generálnym prokurátorom Dobroslavom Trnkom.

 

Kampaň a podpisy pre stranu 99%:

Gorila, Sasanka, zlaté padáky,
Zobraziť galériu (16)

 Politická strana veľkopodnikateľa Ivana Weissa mala pred voľbami mohutnú propagačnú kampaň, ktorú financovala prostredníctvom občianskeho združenia. Obišla tak zákonné obmedzenia. Navyše sa zistilo, že občianske podpisy potrebné na jej registráciu boli získané pochybným spôsobom. Boli na nich mená ľudí, ktorí svoj podpis popreli.

 

Odvolanie arcibiskupa Bezáka:

Róbert Bezák
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

Už v júni František Mikloško informoval, že Vatikán sa chystá odvolať populárneho trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka. Jeho odvolanie zahýbalo nielen komunitou veriacich, ale celým Slovenskom. Vatikán totiž dodnes neuviedol dôvody, prečo Bezáka odvolal a médiami sa šíria informácie o nejasnom nakladaní s cirkevnými peniazmi za čias Bezákovho predchodcu Jána Sokola.

 

Zlaté padáky:

Ján Figeľ
Zobraziť galériu (16)

V júni 2012 začali médiá informovať o vyokých odstupných v rezorte dopravy, pôšt a telekomunikácií, ktorý dovtedy riadil predseda KDH Ján Figeľ. Bývalá riaditeľka Slovenskej pošty Marcela Hrdá dostala odstupné 178 tisíc eur. Exriaditeľ Železničnej spoločnosti dostal 170 tisíc. Podobné odmeny dostali aj viacerí manažéri štátnych železničných spoločností ZSSK a Cargo.

 

Anna Bubeníková ako privatizačná poradkyňa v Grécku:

Gorila, Sasanka, zlaté padáky,
Zobraziť galériu (16)

V auguste 2012 sa prevalilo, že Anna Bubeníková, jedna z hlavných postáv spisu Gorila, pracuje ako poradkyňa gréckeho privatizačného fondu. Bubeníkovú do fondu nominovala Európska komisia, no odporučil ju bývalý minister financií Ivan Mikloš ešte pred tým, ako spis Gorila vyplával na verejnosť. Bubeníková sa podľa Gorily stretávala v konšpiračnom byte so šéfom Penty Jaroslavom Haščákom. Obaja si mali dohadovať štátne privatizačné projekty a provízie za ne.

 

Rodinám v Británií úrady berú deti:

Protest na záchranu detí
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

V auguste 2012 sa Slovensko dozvedelo o prípade matky Ivany Boórovej, ktorej britské úrady odňali deti a dali ich do náhradnej starostlivosti. Reportáž televízie JOJ informovala, že v Británií sú desiatky slovenských rodín, ktorým úrady svojvoľne odobrali deti. Škandál vyvolal diskusie v Británií, ako aj na pôde európskych inštitúcií.

 

Vulgárne oslavy SNP:

Gorila, Sasanka, zlaté padáky,
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

 Čestná stráž prezidenta republiky pred šokovanými hosťami z domova i zo zahraničia predviedla choreografiu na niekoľko popových pesničiek. Jedna z nich obsahovala spŕšku vulgarizmov. Udalosť pohoršila aj ministra obrany Glváča, či viacerých poslancov. Kancelária prezidenta dala od vystúpenia svojich strážcov ruky preč.

 

Pochybne udelené akademické tituly:

Gorila, Sasanka, zlaté padáky,
Zobraziť galériu (16)
Gorila, Sasanka, zlaté padáky,
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA)

 V septembri sa skloňovali mená predsedu KDH Jána Figeľa a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika v tej istej súvislosti. Denník SME upozornil na to, že obaja získali svoje akademické tituly PhD na tej istej škole - Vysokej škole zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety. Škola poskytuje doktorandské štúdium v oblastiach zdravotníctva, ošetrovateľstva a sociálnej práce. Ani jeden z dvoch doktorandov sa týmto témam nevenoval. Figeľovi stačilo poskytnutie knižky, ktorú zostavil s inými autormi. Kováčik sa profesne celý život venuje trestnému právu, jeho prácu škola nespristúpnila.

 

Kauza SOZA:

Gorila, Sasanka, zlaté padáky,
Zobraziť galériu (16)

 Počas októbra 2012 vyšli na svetlo sveta informácie, podľa ktorých autorská organizácia Slovenský Ochranný Zväz Autorský (SOZA) inkasovala poplatky za používanie hudobných diel za absurdných okolností. Konkrétne od detského spevokolu za spievanie ľudoviek, či od študentov za púšťanie hudby na stužkovej. Do veci zasiahol minister kultúry Marek Maďarič, ktorý verejne vyhlásil, že SOZA nemá právo inkasovať tantiémy za stužkové. Riaditeľ SOZA Vladimír Repčík krátko na to rezignoval na svoju funkciu.

 

Žaloba a trestné oznámenie proti Zuzane Piussi:

Zuzana Piussi
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Sudkyňa Helena Kožíková podala trestné oznámenie a žalobu o odškodné 30.000 eur proti filmárke Zuzane Piussi za to, že vo svojom dokumente Nemoc Tretej Moci nasnímala jej tvár. Kožíková pritom vystupovala na tlačových konferenciách, kde jej kamery nevadili. Krátko na to firma vlastniaca väčšinu kín na Slovensku odmietla odvysielať ďalší film Zuzany Piussi Od Fica Do Fica.

 

Kauza bytovky Glance House:

Dobroslav Trnka sa podobá
Zobraziť galériu (16)
 (Zdroj: SITA, wikipedia.org)
Gorila, Sasanka, zlaté padáky,
Zobraziť galériu (16)

 Už od začiatku roka sa odvíjala kauza bytového domu Glance House. Dvaja spoločníci firmy sa dostali no nezhody, ktorú mal vyriešiť až súd. Nehnuteľnosť počas sporu zablokoval Úrad špeciálnej prokuratúry. Do hry vstúpil Dobroslav Trnka, ktorý listom povolil jej prevod na firmu blízku Mariánovi Kočnerovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu