Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Nové rómske občianske hliadky: Po celom Slovensku by mali zabezpečovať poriadok i bezpečnosť

Rómske občianske hliadky by mali oo celom Slovensku zabezpečovať poriadok i bezpečnosť
Rómske občianske hliadky by mali oo celom Slovensku zabezpečovať poriadok i bezpečnosť (Zdroj: TASR)

JAROVNICE – Projekt rómskych občianskych hliadok, ktoré by mali po celom Slovensku monitorovať a zabezpečovať poriadok i bezpečnosť ľudí v obciach s marginalizovanými skupinami obyvateľov, predstavili dnes v Jarovniciach v okrese Sabinov.

V tejto obci s hliadkami začnú v novembri a projekt tu dnes uviedli do života štátny tajomník Ministerstva vnútra SR Marián Saloň, štátny tajomník Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR Jozef Burian a splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

Na rómske občianske hliadky je na celom Slovensku vyčlenených 10 miliónov eur a pre Jarovnice 300.000 eur. Pochádzajú z európskych zdrojov.

„Je to rozdelené na dve časti, prvá časť je vytvorenie rómskych občianskych hliadok, pre Jarovnice osem plus jedno pracovné miesto. Druhá časť projektu v rámci 300.000 eur je zameraná na vytvorenie nových pracovných miest v oblasti zdravotnej starostlivosti, v oblasti záhradníctva, a tretia sú ľudia, ktorí budú pracovať v jedálni v obci,“ uviedol Burian. 

V Jarovniciach takto celkovo pribudne 21 pracovných miest. Prácu dostanú na jeden rok a zarobiť by si mali minimálnu mzdu. Výberové konanie na pozíciu pracovníka hliadky sa uskutoční v stredu (29.10.) a vybraní môžu byť aj tí, ktorí prácu občianskej hliadky už vykonávajú dobrovoľnícky približne štyri roky. Podmienkou pre prijatie uchádzača na túto prácu je minimálne základné vzdelanie a čistý register trestov. Potrebná je tiež prirodzená autorita v prostredí, kde žijú. U dobrovoľníkov v Jarovniciach, ktorí si túto prácu vyskúšali, by s tým podľa ich tvrdení problém nemal byť. Ich doterajší koordinátor Miroslav Ferko sa chce o túto prácu uchádzať aj teraz a využiť v nej aj svoje doterajšie skúsenosti. 

Ako povedal štátny tajomník ministerstva vnútra Saloň, nevylučuje sa, že v budúcnosti práve šikovnejší z nich po doplnení vzdelania môžu byť prijatí aj do policajného zboru. Obecné hliadky by podľa neho mali úzko spolupracovať nielen s obvodnými oddeleniami policajného zboru, ale aj s obecnými a mestskými políciami. 

Jarovnice majú v súčasnosti 6180 obyvateľov z toho 950 nepatrí do rómskej komunity. Na obecnom úrade momentálne pracuje 21 zamestnancov, po spustení projektu sa ich počet zdvojnásobí. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu