Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Do Kanady za lepším životom: Rómovia zo Slovenska žiadajú o azyl, aby nedoplatili turisti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Miro Vacula)

BRATISLAVA – Kvôli vidine lepšieho života neváha mnoho Slovákov investovať aj tisíc eur na jednosmernú letenku do Ottawy. V Kanade chcú naši krajania ostať a požiadať tam o azyl. Po mesiaci ich však kanadské úrady často posielajú domov. Počet žiadateľov za prvý polrok 2014 enormne narástol. Predpokladá sa, že ide najmä o Rómov z východu.

Kanadský Úrad pre občianstvo a migráciu eviduje za prvý polrok 2014 až 260 žiadostí Slovákov o azyl. Za rovnaké obdobie minulý rok požiadali len 18-ti. Úrad uviedol, že v prípade našej krajiny ide o vyše 1 300-percentný nárast. Kanada však Slovensko uznáva ako bezpečnú a demokratickú krajinu, preto väčšinu Slovákov posiela späť.

Ako informuje denník Pravda, podľa slovenského rezortu diplomacie je počet žiadostí priemerný, prezident Kanadskej obchodnej komory v Slovenskej republike Joseph Burza však varuje pred medzinárodnou blamážou. "Jedinou možnosťou je urýchlené a komplexné riešenie enormného nárastu slovenských žiadateľov. Ministerstvo zahraničných vecí Slovenska musí tento problém riešiť systematicky, v súčinnosti so zastupiteľskými úradmi, ako aj so splnomocnencom vlády pre rómske komunity,“ povedal Burza.

Ministerstvo zahraničných vecí má situáciu pod kontrolou

"Venujeme tomu primeranú pozornosť a zastupiteľský úrad v Ottawe je v pravidelnom kontakte s kompetenčne príslušnými kanadskými organizáciami," vyjadrilo sa naše ministerstvo. Dá sa teda predpokladať, že má situáciu pevne v rukách.   

Naša krajina je na zozname bezpečných krajín, teda tých, ktoré rešpektujú ľudské práva a poskytujú ochranu štátu. Podľa ministerstva sú preto žiadosti Slovákov o azyl vybavované rýchlo, pričom úspešnosť je mimoriadne nízka. Podľa Burzu našich ľudí vyhodia už v priebehu mesiaca. Niekedy to žiadatelia nevedia a zbytočne dajú peniaze na cestu do Kanady.

Podobná situácia ako v Česku

Upozornil ďalej na to, že sa môžeme ocitnúť v podobnej situácii, v akej bolo v roku 2008 Česko. Kanada pre nich zaviedla víza kvôli vysokému počtu českých Rómov, ktorí tam žiadali o azyl. Vízová povinnosť potom platila takmer štyri roky. Bezvízový styk bol zavedený koncom minulého roka. Ako Burza doplnil, ak sa tak stane aj u nás, v konečnom dôsledku na to doplatia bežní cestovatelia.

Do Kanady najmä Rómovia

Prezident Kanadskej obchodnej komory sa domnieva, že väčšina slovenských žiadateľov sú práve Rómovia, pričom ako príčinu odchodu z rodnej krajiny uvádzajú rasovú diskrimináciu. "Slovensko si tak môže vyslúžiť pečať diskriminačnej krajiny," dvíha varovný prst Burza.

Riaditeľka Centra pre výskum etnicity a kultúry Elena Gallová Kriglerová tiež predpokladá, že väčšina žiadateľov sú Rómovia. "Nie je veľká pravdepodobnosť, že by iné skupiny žiadali o azyl v Kanade. Pravdepodobne to súvisí so situáciou na východe Slovenska, ktorá je neudržateľná," povedala pre denník.

V Anglicku sa sprísnili podmienky na sociálne dávky pre prisťahovalcov z krajín Európskej únie. Aj to môže byť dôvod, prečo Slováci odchádzajú za vidinou lepšieho života do Kanady.   

Prvé miesto v počte žiadateľov o azyl v Kanade patrí Číne, druhý je Pakistan, nasleduje Kolumbia a Nigéria. Slovensko je na piatom mieste.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu