Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

So 14 Slovákmi sa stále nepodarilo spojiť: Nepál uzavrel trek okolo Annapurny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovenskému rezortu diplomacie sa stále nepodarilo spojiť so 14 Slovákmi, ktorí sa nachádzajú na území Nepálu. Potvrdil to šéf tlačového odboru ministerstva zahraničných vecí Peter Susko.

Ministerstvo eviduje zoznam 41 ľudí. Časť kontaktných údajov z neho pochádza zo systému dobrovoľnej registrácie, ktorého formulár vyplnili ešte pred vycestovaním, časť od samotných príbuzných, ktorí kontaktovali ministerstvo. "Tento zoznam dostali aj úrady v Nepále. Koordinujeme naše úsilie spojiť sa s týmito ľuďmi," priblížil Susko.

Pre rodinných príslušníkov zriadilo MZV kontaktný bod. Počas pracovnej doby možno volať medzi 08.00 a 16.00 h na číslo 02/59783750 a mimo pracovných dní na číslo 02/59785978.

Takmer všetkých turistov nezvestných v Nepále od utorkovej prudkej snehovej víchrice, ktorá usmrtila najmenej 39 ľudí, sa už podarilo zachrániť, oznámili to dnes miestne zodpovedné úrady.

Z okružnej trasy okolo himalájskeho horského masívu Annapurna v strednom Nepále a z hôr západonepálskeho okresu Dolpa zachránili približne 400 turistov.

"Nezvestných je síce ešte 19 ľudí, avšak záchranná operácia je teraz už viac-menej vo svojej poslednej fáze," povedal novinárom predstaviteľ Združenia turistických kancelárií Nepálu.

Nepál uzavrel trek okolo Annapurny

Väčšinu zo stoviek turistov, ktorých neočakávaný sneh uväznil v horách, už dostali do bezpečia a záchranné vrtuľníky pomaly končia s letmi. S vyjasnením počasia sa však na rovnaký trek vydali noví turisti, čo prinútilo vládu uzavrieť ho. V niektorých častiach je totiž trasa celkom ukrytá pod vysokou nádielkou snehu.

"Naši záchranári a vrtuľníky museli dostať dolu týchto nových ľudí, hoci sa ešte stále pokúšajú dostať k tým, ktorí uviazli v snehovej búrke," citovali agentúra AP vládneho predstaviteľa. Označil to za zbytočnú príťaž, ktorá mätie záchranárov.

Zatiaľ bolo identifikovaných 25 obetí, medzi nimi aj dvaja Slováci, 13 obetí ešte neidentifikovali. Väčšina z obetí sa nachádzala na 220-kilometrovej sieti trás prechádzajúcich cez Annapurnu. Najviac obetí našli záchranári vo vysokohorskom sedle Thorung La Pass, jednom z najvyšších bodov na okružnom treku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu