Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Fico položil veniec k pamätníku SNP v Skýcove: Vyrabovali domy a obec vypálili

Robert Fico
Robert Fico (Zdroj: SITA)

SKÝCOV - Položením vencov k pamätníku SNP si dnes v partizánskej obci Skýcov pripomenuli 70. výročie Slovenského národného povstania. Súčasťou osláv bol aj tradičný pochod Náučným chodníkom Zlatno – Skýcov, ktorý sa konal už 26. krát.

Miestni obyvatelia všetkých generácií pochodom vzdávajú hold všetkým, ktorý počas SNP chodili po rovnakej trase. Náučný chodník dnes absolvovali malé deti, ale aj 88 - ročný Július Mikuš.

Slávnosti v Skýcove v Nitrianskom kraji sa zúčastnil aj predseda vlády Robert Fico a 91 – ročný priamy účastník Povstania, generálporučík vo výslužbe Ján Husák. Fico vo svojom príhovore pripomenul partizánsku minulosť obce. Spomenul založenie 1. partizánskej brigády Skýcov pod vedením Rudolfa Matejova, sformovanie troch partizánskych oddielov Národný pomstiteľ, Zarubežnij a Plameň a aktivity celej obce, ktorá žila partizánskym hnutím. Nemci sa dedine pomstili krutým spôsobom.

,,Vyrabovali domy a 16. marca 1945 obec vypálili. Zhorelo 226 domov, zostal iba kostol, škola a fara, kde boli ubytovaní Nemci. Čistou náhodou nezhorel jeden dom pokrytý slamou, v ktorom sa skrýval jeden starší občan, ktorý tragédiu prežil,“ oživil smutnú históriu predseda vlády. Ľudstvo sa podľa neho ani z najtragickejších momentov nedokáže poučiť.

,,Ja napríklad nerozumiem a nikdy nebudem rozumieť tejto nezmyselnej sankčnej vojne, ktorú vedieme, či už ide o Európsku úniu, Ruskú federáciu alebo ďalšie krajiny,“ povedal s tým, že vláda Slovenskej republiky urobí všetko preto, aby Slovensko a jeho občania týmito nezmyselnými opatreniami trpeli čo najmenej, čo účastníci dnešného podujatia ocenili potleskom. Zároveň vysoko ocenil počin generála Jána Husáka, ktorý v roku 1989 spolu s ďalšími spolubojovníkmi založil Náučný partizánsky chodník Skýcov – Zlatno.

K účastníkom dnešných osláv sa prihovoril aj 91 – ročný Husák, ktorý ocenil, že ľudia nezabudli na hrôzy fašizmu a dodnes si SNP v hojnom počte pripomínajú.  Robert Fico sa zúčastnil osláv 70. výročia SNP aj pri mohyle na Jankovom vŕšku v Trenčianskom kraji. 

Slovenské národné povstanie je erbový znak Slovenska

Slovenské národné povstanie (SNP) je erbový znak Slovenska, bez SNP by Slovensko bolo považované za krajinu, ktorá prehrala druhú svetovú vojnu. Uviedol to dnes premiér Robert Fico pri príležitosti 70. výročia krajských trenčianskych osláv SNP na Jankovom vŕšku pri Uhrovci.

Pripomenul, že tento rok je rokom mnohých výročí, začiatku prvej svetovej vojny, vylodenia spojencov v Normandii, 70 rokov od SNP, ktoré sú väčšinou spojené s obrovskými obeťami, obrovským krviprelievaním. "Zvláštne je, že sme sa nepoučili. A znovu niekto hľadá nepriateľa, znovu chce niekto za každú cenu vytvárať napätie v Európe. Rozhodnutie o vzájomných sankciách medzi Európskou úniou a Ruskou federáciou aj z jednej aj druhej strany, vrátane Ukrajiny, sú úplne nezmyselné. Oslabujú tento región, oslabujú túto časť sveta. A ja verím, že dostaneme, najmä teda tí, ktorí majú v rukách všetky páky, rozum a že sa čoskoro vrátime k dialógu, hľadaniu riešení. Pretože sankcie nikdy nič nevyriešili. Akurát tak poškodzujú Európsku úniu a určite budú poškodzovať aj Slovensko," zdôraznil. 

Predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška vyzdvihol, že Trenčiansky kraj ako rodisko Ľudovíta Štúra, Alexandra Dubčeka a Milana Rastislava Štefánika, bol vždy pokrokový a bohatý na rôzne historické udalosti, medzi ktoré patrilo aj SNP. "Ten odkaz SNP patrí všetkým obyvateľom tohto kraja. A v rámci celého kraja, aj v okolí Jankovho vŕšku to bolo mnoho partizánskych skupín, ktoré bojovali počas Slovenského národného povstania," pripomenul.

Osláv na Jankovom vŕšku, ktorých súčasťou boli aj ukážky bojov v podaní klubov vojenskej histórie zo Slovenska i Čiech, sa zúčastnilo aj jeho viacero priamych účastníkov. Jedným z nich bol vojak prvej československej povstaleckej armády Pavol Liška, ktorý si na SNP spomína veľmi živo. "Tie udalosti, ten život, tá odhodlanosť slovenského národa, snaha naozaj bojovať proti nastupujúcim nemeckým vojskám. My sme bojovali aj proti tankom, ja som bol v prvej protitankovej rote. Mali sme pušky, bazuky," poznamenal. Podľa Lišku by si mal každý národ svoju históriu vážiť. "Dnešný slovenský štát je plodom Slovenského národného povstania," dodal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu