Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Maňka: Celé SNP stálo 360 miliónov, na nemecké vojská išlo mesačne pol miliardy

Vladimír Maňka
Vladimír Maňka (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenské národné povstanie (SNP) bolo financované zo zdrojov Slovenskej národnej banky (SNB), ktoré nechal do filiálky v Banskej Bystrici vopred presunúť jej vtedajší guvernér Imrich Karvaš.

„Celé povstanie stálo podľa odhadov 360 miliónov korún, čo nie je veľká čiastka na to, aké bolo. Napríklad Tisova vláda sa zaviazala, že bude financovať pobyt fašistických vojsk na Slovensku a to stálo 500 až 700 miliónov korún mesačne. Od septembra 1944 do apríla 1945 to bolo viac ako päť miliárd korún,“ povedal v diskusnej relácii na Teraz.sk europoslanec za Smer-SD a bývalý predseda Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Vladimír Maňka.

„A to značne zdecimovalo slovenskú ekonomiku,“ poznamenal na margo financovania nemeckých vojsk Maňka, podľa ktorého fašistické Nemecko drancovalo slovenské zdroje aj mnohými inými spôsobmi.

Na margo financovania SNP dodal, že v ňom veľkú úlohu zohral práve Karvaš. „Vtedajší guvernér národnej banky, pán Karvaš, presunul do filiálky v Banskej Bystrici tri miliardy vtedajších slovenských korún a aj zlatý poklad,“ pripomenul Maňka s tým, že práve tieto zdroje finančne zabezpečili chod povstania.

Reagoval tak na informácie, ktoré sa pri príležitosti aktuálneho 70. výročia SNP šíria na rôznych „protipovstalecky“ orientovaných internetových portáloch. Dodal, že príspevky na týchto stránkach podľa neho jednoznačne prekračujú hranice serióznej historickej diskusie a je otázne, či v niektorých prípadoch neprekračujú aj hranice zákona. „Asi bude naozaj na vine legislatíva. Keď si tie stránky prečíta aj človek, ktorý nemusí byť ani historik, vidí, že je to naozaj tvrdá propagácia niečoho zlého z minulosti a to nemôžeme podceňovať, lebo sa to môže vymknúť z rúk,“ poznamenal na margo toho, že tieto stránky existujú napriek tomu, že de facto propagujú hnutia, ktoré zákon zakazuje.

„To nie je prejavenie slobodného názoru, ale tvrdá propagácia fašizmu. Keď sa niekto na týchto stránkach teší, že fašistická armáda potlačila povstanie a vyhrala nejaké bitky a na druhej strane nazýva našich osloboditeľov, že sú okupanti,“ dodal Maňka. „Tým, ktorí to otvárajú, vôbec nejde o diskusiu, lebo tam klamú. Ide o to, aby propagovali fašistické Nemecko,“ zdôraznil.

Ako príklad uviedol, že na jednom z portálov sa široko venujú téme odvezenia slovenského zlatého pokladu do Sovietskeho zväzu, ale informáciu o tom, že ho Sovieti po vojne celý vrátili späť, tam už nenájdete. „Hovoria, že povstalci ulúpili zlatý poklad a vyviezli ho do Moskvy. Ale to, že poklad zachránili pred fašistami a po vojne ho Sovietsky zväz vrátil na Slovensko, tam nie je,“ povedal.

Na „protipovstaleckých“ stránkach sa podľa neho široko venujú konkrétnym prípadom zlyhania zo strany partizánov alebo vojakov Červenej armády, ale masové vraždy zo strany fašistov ignorujú alebo bagatelizujú.

V tejto súvislosti spomenul príklad masakry z Kremničky, kde súčasný predseda BBSK Marian Kotleba podľa neho odignoroval kladenie vencov zo strany poslancov župného zastupiteľstva. „Bola to masová vražda, medzi iným aj 60 detí. Niekto môže pochybovať o tom, či bolo povstanie namieste a diskutovať o tom, ale keď nie je schopný ani tú kytičku položiť a vykašle sa na to, tak už je to jeho filozofia,“ vyhlásil Maňka.

„V celej Európe sa vyskytujú tendencie fašizmu a vulgárnych prejavov. A my musíme urobiť všetko pre to, aby sme ich už na začiatku potlačili. Aby sme ukázali, že toto sa opakovať nemôže a aby sme nedovolili týmto silám, ktoré aj dnes existujú na Slovensku, šíriť mýty a nepravdu,“ vyhlásil Maňka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu