Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

K nižšej kvalite demokracie prispela aj legislatíva

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Znížená známka pri hodnotení kvality demokracie na Slovensku súvisí aj s oblasťou legislatívy. Dnes o tom informovali na tlačovej konferencii v Bratislave predstavitelia Inštitútu pre verejné otázky (IVO), ktorý organizuje každý štvrťrok v rámci projektu IVO Barometer hodnotenie kvality demokracie v našej krajine. V prvom štvrťroku 2014 klesla známka na 3,2 oproti 2,9, čo bolo hodnotenie za celý rok 2013.

Efektivita legislatívnej činnosti, meraná počtom zákonov schválených parlamentom v treťom čítaní, bola podľa IVO v prvom štvrťroku 2014 pomerne nízka. Od začiatku mája do začiatku apríla schválil parlament 17 právnych noriem. V dvoch prípadoch novelizácie zákonov bola využitá tzv. prílepková metóda, čo v praxi znamená novelizáciu nesúvisiaceho zákona.

Tento postup je podľa analytika Grigorija Mesežnikova neakceptovateľný a zhoršuje tvorbu právnych predpisov aj ich kvalitu. Taktiež sa podľa neho stáva, že návrhy zákonov pripravované na ministerstvách sú predkladané v druhom čítaní cez dohodnutého poslanca ako jeho pozmeňujúci návrh. Tým sa má zabrániť odbornej a verejnej diskusii o návrhu. Celkové hodnotenie legislatívy pokleslo oproti poslednému štvrťroku 2013 z 2,5 na 2,8.

Pokles zaznamenala aj oblasť ochrana a dodržiavanie ľudských a menšinových práv. V tejto oblasti sa podľa politológa Kálmána Petőcza vyskytli dva znepokojivé trendy. Prvým je, že časť predstaviteľov štátnej moci vidí v presadzovaní ľudskoprávnych princípov ohrozenie svojho postavenia.

Ako príklad uvádza prístup vlády k ombudsmanke Jane Dubovcovej alebo pokračovanie stíhania Hedvigy Malinovej. Na druhej strane sa dostali do popredia rôzne občianske iniciatívy, ktoré sa napríklad pod pláštikom ochrany práv veriacich snažia obmedziť práva iných. Celkové hodnotenie v oblasti ľudských a menšinových práv kleslo oproti poslednému štvrťroku 2013 z 3,25 na 3,5.

V ostatných troch monitorovaných oblastiach, ktorými sú demokratické inštitúcie a právny štát, nezávislé médiá a občianska spoločnosť sa situácia podľa IVO nezhoršila, ale ani nezlepšila. Projekt IVO Barometer funguje od roku 2008. Päť vybraných spoločensko-politických oblastí hodnotí každý štvrťrok na stupnici 1,00 - 5,00.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu