Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Stovku ľudí v centre Bratislavy náhle odstavili od vody: Dôvod je smiešny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jupiterimages)

BRATISLAVA - Bez ohlásenia v utorok (24. 3.) odstavili teplú i studenú vodu majiteľom bytov v obytnom bloku na rohu Záhradníckej a Miletičovej ulice v Bratislave.

Neštandardným spôsobom vnikla do uzamknutých priestorov súkromného objektu pracovná čata z poruchovej služby, uzavrela centrálny prívod vody, demontovala asi meter hlavného potrubia a bez zabezpečenia náhrady, či vysvetlenia odišla.

V dome s vyše 40 bytmi žijú aj starší obyvatelia s vekom nad 80 rokov, ako aj mladé rodiny s maloletými deťmi, ktorým celodenná neohlásená odstávka vody spôsobila nemalé problémy. Podľa zvoleného domového dôverníka majiteľov bytov Róberta Klimu "išlo o svojvoľné vniknutie do súkromných priestorov a neoprávnenú manipuláciu s vlastníctvom majiteľov bytov v réžii správcovskej firmy ETP Managment budov." Opätovnú dodávku vody museli zástupcovia majitelia bytov zabezpečiť svojpomocne, teda bez pomoci správcovskej firmy, ktorá je k takýmto činnostiam zmluvne viazaná a riadne za ne platená.

Celý problém vznikol v súvislosti s neuhradenou faktúrou na opravu vodovodného potrubia vo výške 690 eur ešte z konca roku 2013. Podľa domového dôverníka však nešlo o odmietnutie preplatenia faktúry, ale o jej prehodnotenie.

"Dôvodom na reklamáciu bolo, že faktúra obsahuje materiál, ktorý pri oprave použitý nebol a podľa konzultácií s konkurenčnými firmami opravu odhadli na 250 až 350 eur. Združenie vlastníkov bytov má na účte dostatok prostriedkov, aby takéto faktúry preplácalo, no odmieta platiť za predražené práce a nedodaný materiál. Majitelia bytov riadne odvádzajú zálohové platby v prospech ETP a neplatiči sa vyskytujú skôr sporadicky. Zo strany správcu budovy ETP nejde o prvý prípad. Opravy nekonzultuje s majiteľmi bytov, nerobí verejnú súťaž na najefektívnejšieho dodávateľa a v nejednom prípade verejné obstarávanie obchádza dodatočným tvrdením, že išlo o havarijný stav, čo nebýva vždy pravdou,“ povedal Klima.

ETP vo svojom stanovisku kategoricky odmieta, že by pri odstávke vody a odstránení potrubia nejakým spôsobom spolupracovala s dodávateľskou firmou. Záhadou však potom ostáva, kto demontážnej čate poskytol kľúče od uzamknutých priestorov kotolne a vodovodných rozvodov, ktoré má len domový dôverník a ETP?

Ako ETP ďalej uvádza, "správcovská spoločnosť nemá vedomosť o tom, že by v zásadných otázkach svojvoľne zasahovala do správy budov bez vedomia vlastníka. K predmetnej situácii by v budúcnosti nemalo dochádzať. ETP podľa dohody s majiteľmi bytov v budúcnosti nebude bez súhlasu ich zástupcov realizovať žiadnu opravu, úpravu či inú realizáciu diela. Snahou spoločnosti je vždy realizovať správu domov profesionálne a transparentne v kolegiálnej atmosfére so zvolenými zástupcami vlastníkov bytov. Nie vždy sa nám to darí. Pokiaľ je problém na strane správcovskej spoločnosti máme záujem ho operatívne riešiť," píše sa okrem iného v stanovisku ETP podpísanom konateľom spoločnosti Jozefom Malichom.

ETP v súčasnosti spravuje vyše 250 bytových domov v Bratislavskom kraji, čo predstavuje viac ako 9000 bytov a nebytových priestorov. "V zásade evidujeme minimum sťažností na výkon správy. Sťažnosti sa týkajú nedostatočného vykurovania, teplej vody, upratovania, určite sa však netýkajú cien za vykonané opravy," uzavrel J. Malich.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu