Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

V riekach je alarmujúco málo vody, jar nemusí priniesť zlepšenie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: mik)

BRATISLAVA – Slovensko má po teplej a na sneh chudobnej zime mimoriadny nedostatok vody vo svojich vodných tokoch. Situáciu nemusí zachrániť ani prichádzajúca jar, upozornili dnes predstavitelia Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ).

Suché počasie s prevládajúcimi tlakovými výšami trvá na Slovensku už od polovice minulého roka. Malú vodnosť v tokoch nevylepšilo v marci tradičné topenie snehovej pokrývky, na ktorú bola uplynulá zima mimoriadne chudobná.  "Vo väčšine povodí boli počas zimy 2013/2014 zaznamenané najnižšie hodnoty za posledných 20 rokov," informovala riaditeľka hydrologickej služby SHMÚ Jana Poórová.

Nedostatok snehu sa podľa nej prejavuje teraz. V marci hydrometeorológovia namerali v niektorých povodiach prietoky nižšie ako takzvané 300-denné. Najmä na Liptove, Orave, Kysuciach a Dunaji. "V jarnom období je to naozaj neobvyklé," vysvetlila Poórová s tým, že tak málo vody býva v tokoch zvyčajne v období celoročných miním, v auguste alebo septembri.

"Potrebujeme jednoucho zrážky, aby doplnili tento deficit," konštatovala odborníčka, podľa ktorej sa v opačnom prípade vodohospodári budú pasovať s nedostatkom vody, tej môže byť neskôr málo napríklad na zavlažovanie. Poórová zároveň zdôraznila, že tieto konštatovania sa nateraz netýkajú podzemných zásob pitnej vody, ktoré doplnil na zrážky bohatý prvý polrok minulého roka.

 Isté zlepšenie situácie na vodných tokoch priniesol uplynulý víkend, keď v niektorých staniciach v povodí Oravy, Kysuce a Hornej Nitry hodnoty prekročili dokonca aj prvý stupeň povodňovej aktivity. Predstavitelia SHMÚ však vysvetlili, že išlo len o dočasné zlepšenie situácie. Riaditeľ Centra predpovedí a výstrah Jozef Csaplár veľa neočakáva ani od zrážok, ktoré by mali byť na území Slovenska v prvej polovici budúceho týždňa. Do normálu sa podľa neho povodia nemusia dostať ani vo zvyšnom jarnom období.

"Mám zlú správu z hľadiska prognózy počasia týkajúcu sa zrážok," uviedol Csaplár s tým, že predpovedné modely neponúkajú odpoveď na otázku, či atmosféra v nasledujúcom období prinesie pretrvávanie suchého počasia alebo, naopak, vlhkejšie. Optimizmus mu uberajú pretrvávajúce vysoké teploty, ktoré aj v prípade primeraných zrážok spôsobia ich vysoký výpar. "Obávam sa, že šanca, že by sme sa dostali v priebehu jarných mesiacov do obvyklej situácie na vodných tokoch, je dosť nízka," uzavrel odborník.

Predstavitelia SHMÚ na dnešnej tlačovej konferencii zhodnotili uplynulý rok z hľadiska hydrologických pomerov. Jana Poórová vysvetlila, že bol extrémny. Jeho výnimočnosť spôsobilo, že pozostával z celkom opačných polovíc. Začal mimoriadne vodnými jarnými mesiacmi takmer vo všetkých tokoch. Na Slovensku boli zaznamenané veľkonočné povodne s veľkou významnosťou na Ipli, Hrone a Slanej, po ktorých prišla júnová povodeň na Dunaji. Tá bola vôbec druhou najväčšou povodňou od začiatku meraní na tomto toku.

 "Po jarnom odtoku nastal netypický júl s veľmi nízkymi atmosférickými zrážkami, tokom skrátka chýbal Medard," konštatovala Poórová. Od augusta do októbra boli vo väčšine tokov zaznamenané len malé prietoky. Zlepšenie nepriniesla ani zima, počas ktorej prevažovali zrážky v tekutej forme. Klimatológ SHMÚ Pavol Fako vysvetlil, že na Záhorí, v Podunajskej nížine, na strednom Považí a v Ponitrí dosiahol zimný úhrn zrážok väčšinou menej ako 80 milimetrov, čo predstavuje iba 50 až 75 percent normálu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu