Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vo vysokohorskom teréne trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Dnes ráno bolo na horách väčšinou zamračené, miestami s hmlou, slabým snežením alebo dažďom, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Oteplenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od -7° C do +5° C.

Vietor opäť zosilnel, fúkal už čerstvý až prudký vietor severných a západných smerov s rýchlosťou do 60 km/hod. V nárazoch na hrebeňoch, hlavne Tatier, vietor dosahuje rýchlosť do 100 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo už len miestami niekoľko centimetrov nového snehu.

Vo vyšších polohách snehová pokrývka sadá. Silným vetrom bol previevaný na záveterné svahy a do žľabov, kde vytvára nestabilné snehové útvary - dosky vankúše a preveje. Snehová pokrývka je z rána na mnohých miestach premrznutá a dobre nosná. Miestami sú ale na nej nafúkané vankúše nového snehu. V priebehu dňa povrch snehovej pokrývky zvlhne, v stredných polohách sa zmení na kašu.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatier je mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka sa postupne stabilizovala, už len na ojedinelých strmých svahoch je len mierne spevnená, ináč je stabilná. Lavínové nebezpečenstvo je však lokálne rôznorodé.

V snehovej pokrývke sa môžu nachádzať nebezpečné snehové dosky a vankúše. Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje znalosť posúdenia lavínového nebezpečenstva. Vo Veľkej a Malej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň. Lavínové nebezpečenstvo v stredných polohách Tatier pri oteplení v priebehu dňa stúpa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu