Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Vo vysokohorskom teréne trvá 2. stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Dnes ráno bolo na horách takmer všade jasno, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Je veľmi teplo, teplota vzduchu sa pohybovala od -2° C do +8° C. Vietor znova zosilnel, v Tatrách fúkal silný až prudký vietor južných a západných smerov s rýchlosťou do 60 km/hod., vo Fatrách fúkal už len prevažne čerstvý vietor s rýchlosťou do 40 km/hod.

Za posledných 24 hodín nový sneh nenapadol. Sneh z poslednej periódy sneženia je veľmi nerovnomerne rozmiestnený. Silným vetrom bol previevaný na záveterné svahy a do žľabov, kde vytvára nestabilné snehové útvary - dosky vankúše a preveje. Snehová pokrývka je z rána na mnohých miestach ešte dobre nosná, ale miestami na vankúšoch a kôre sa prebára.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka sa postupne stabilizovala, už len na ojedinelých strmých svahoch je len mierne spevnená, inak je stabilná.

Lavínové nebezpečenstvo je však lokálne rôznorodé. V snehovej pokrývke sa môžu nachádzať nebezpečné snehové dosky a vankúše z nového alebo previateho snehu. Na slnkom osvietených svahoch pri oteplení v priebehu dňa môže dôjsť k uvoľneniu spontánnych splazov a malých lavín. Bez dodatočného zaťaženia sa väčšie lavíny nepredpokladajú.

Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje znalosť posúdenia lokálneho lavínového nebezpečenstva. Vo Veľkej a Malej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň. Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa pri oteplení stúpa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu