Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tatry ohrozuje silný vietor a lavíny: Museli odstaviť lanovky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – Silný vietor odstavil niektoré lanovky vo Vysokých Tatrách. Mimo prevádzky je momentálne prakticky celé stredisko Tatranská Lomnica.

„Na Lomnickom štíte dosahuje vietor rýchlosť až 30 metrov za sekundu, na Skalnatom plese 26 metrov za sekundu,“ uviedla Zuzana Fabianová zo spoločnosti Tatry Moutain Resorts. V prevádzke je stredisko Štrbské Pleso, kde vietor dosahuje rýchlosť 16 metrov za sekundu. Tu je mimo prevádzky len lanovka Furkota. „Ihneď, ako klesne rýchlosť vetra, lanovky v Tatranskej Lomnici budú opäť v prevádzke. Podobná situácia bola aj v nedeľu,“ dodala Fabianová.

Vo Vysokých Tatrách sú stále dobré podmienky na lyžovanie. Cez víkend pribudlo na zjazdovkách niekoľko centimetrov prírodného snehu. V Tatranskej Lomnici je do 55 centimetrov snehu a na Štrbskom Plese je do 65 centimetrov snehu.

Vo vysokohorskom teréne trvá tretí stupeň lavínového nebezpečenstva

Dnes ráno bolo na horách zamračené, hmlisté počasie, na mnohých miestach ešte so slabým snežením. Mierne sa oteplilo, teplota vzduchu sa pohybovala od -7° C do +5° C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Fúkal čerstvý až silný vietor severných a západných smerov s rýchlosťou do 45 km/hod, na hrebeňoch Nízkych Tatier ešte bola víchrica s rýchlosťou do 110 km/hod, v nárazoch až do 145 km/hod. Za posledných 24 hodín pripadlo v oblasti Vysokých Tatier 20 až 50 cm, v ostatných pohoriach väčšinou do 20 cm nového snehu.

Za posledné dva dni pripadlo vo Vysokých Tatrách do 90 cm nového snehu, v ostatných pohoriach do 45 cm. Nový sneh je veľmi nerovnomerne rozmiestnený, silným vetrom je neustále previevaný na záveterné východné, juhovýchodné a južné svahy a do žľabov, kde vytvára nestabilné snehové útvary - dosky vankúše a preveje.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých, Západných a Nízkych Tatier od nadmorskej výšky 1 600 m trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, to znamená 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vplyvom intenzívneho sneženia a veľmi silného vetra je nová snehová pokrývka nestabilná alebo len veľmi málo spevnená.

Uvoľnenie lavín na strmých svahoch je možné už pri malom mechanickom zaťažení. Očakávajú sa spontánne stredne veľké lavíny, ojedinele aj veľké lavíny, ktoré môžu zasiahnuť údolné trasy. Pod 1 600 m n. m. v Tatrách a vo Veľkej a Malej Fatre trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň so stúpajúcou tendenciou.

Vzhľadom na vzniknutú situáciu a predpokladaný nepriaznivý vývoj počasia sa neodporúča pohyb vo vysokohorskom teréne! Tendencia lavínového nebezpečenstva v Tatrách zotrváva, vo Fatrách klesá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu