Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Najvyššia stavba v Senici pôjde k zemi

Ilustračné foto
Ilustračné foto

SENICA - Senica príde o svoju dominantu, 104 metrov vysoký komín v areáli bývalého Slovenského hodvábu. Odstrelia ho v stredu 26. februára o 13:00. Komín slúžil od roku 1967 na odsávanie a rozptyl splodín z výroby viskózového hodvábu.

Červenobiely šachovnicový komín je najvyššou stavbou v meste, v ostatnom období na ňom boli nainštalované antény telekomunikačného zariadenia. Spoločnosť Slovenský hodváb Plus pôvodne oznámila, že jeden zo symbolov mesta zachová a hľadala jeho zmysluplné využitie. Najnovšie svoj zámer zmenila s vysvetlením, že po plánovanej výstavbe v okolí by už likvidácia komína bola problematická.

Železobetónový komín má vonkajší priemer 530 centimetrov a steny hrubé 50 centimetrov. O dvadsať metrov nižší tehlový komín odstrelili odborníci koncom roku 2012 s použitím 7,5 kilogramu trhaviny.

"V okolí komína je v dôsledku asanácie budov najstaršej časti bývalého Slovenského hodvábu dostatok miesta pre "položenie" komína, ktorý padne vcelku. Ako vyplýva z projektovej dokumentácie búracích prác, zvolená technológia odstrelu predstavuje krátkodobé ohrozenie okolia, záťaž hlukom a prachom sa obmedzuje na minúty a počas prác je možné zaistiť stopercentnú bezpečnosť všetkých pracovníkov,“ informovala agentúru SITA Viera Barošková z Mestského úradu v Senici.

Všetky odpady budú podľa nej separované priamo na mieste. Kovové odvezú do zberných dvorov alebo na ďalšie využitie, betónová sutina, kamenivo a ďalší odpad sa budú recyklovať.

História Slovenského hodvábu v Senici siaha až do roku 1920, keď v mestečku vznikla továreň na umelé vlákna. Slovenský hodváb bol dlho najväčším zamestnávateľom v meste, v najlepších časoch vo fabrike pracovalo až 3 000 ľudí. Momentálne vo výrobe pokračuje spoločnosť Slovkord Plus, ktorá však potrebuje len časť z rozsiahleho areálu. Pozemky po zbúraní starých výrobných hál sú na predaj.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu