Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Tehlový komín sa zrútil v priebehu niekoľkých sekúnd!

Odstrel komína vysokého 85 metrov v areáli Slovenského hodvábu v Senici Zobraziť galériu (7)
Odstrel komína vysokého 85 metrov v areáli Slovenského hodvábu v Senici (Zdroj: SITA)

SENICA - Jeden z komínov bývalého Slovenského hodvábu v Senici skončil dnes v priebehu niekoľkých sekúnd na zemi. Pracovníci českej demolačnej firmy použili na jeho odstrel 7,5 kilogramu trhaviny, ktorú rozložili do navŕtaných otvorov. Komín vysoký 85 metrov sa zrútil presne na vopred určené miesto.

Tehlový komín bol podľa technického vedúceho odstrelu Dušana Nekardu tvrdým orieškom, pretože jeho steny mali hrúbku až jeden meter. Odstrel považuje po štyridsiatich rokoch praxe za najrýchlejší a najbezpečnejší spôsobom demolácie objektov. ,,Pri tomto spôsobe nie je potrebné rizikové rozoberanie stavby vo výškach, ktoré bolo v minulosti častým zdrojom pracovných úrazov,“ vysvetlil. Desiatky divákov úspešný odstrel ocenili potleskom a skandovaním pokriku ,,Ešte jeden!“ V areáli zostal stáť ešte 105-metrový komín, ktorý patrí k symbolom mesta. Jeho budúci osud je zatiaľ neistý.

Odstrel komína vysokého 85
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Terajší vlastník bývalej fabriky minulý rok zbúral nevyužívané haly, pozemok v blízkosti centra mesta je na predaj. ,,Je to jedenásťhektárová voľná plocha, ktorá je v susedstve centra mesta. Momentálne je to určite najatraktívnejší pozemok nielen v Senici, ale na celom Záhorí,“ povedal Jiří Šmehlík zo spoločnosti Slovenský hodváb Plus.

Odstrel komína vysokého 85
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Pozostatky komína a ďalších zbúraných budov budú podľa neho zlikvidované v priebehu najbližších mesiacov. Primátor Senice Ľubomír Parízek povedal, že územie už nebude určené na priemyselnú výrobu, ale na aktivity, ktoré patria k centru mesta. Na otázku o budúcnosti 105-metrového komína, ktorý je najvyššou stavbou v meste, Šmehlík odpovedal, že sa hľadá jeho zmysluplné využitie. Parízek sa prihovára za jeho zachovanie ako symbolu priemyslu v meste.

História Slovenského hodvábu v Senici siaha až do roku 1920, keď v mestečku vznikla továreň na umelé vlákna. Slovenský hodváb bol dlho najväčším zamestnávateľom v meste, v najlepších časoch vo fabrike pracovalo až 3 000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu