Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá zvýšená lavínová hrozba

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

JASNÁ – Vo Vysokých a Západných Tatrách trvá v strmom teréne nad 1600 m n. m. zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval špecialista Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Jozef Richnavský.

Snehová pokrývka mnohých miest exponovaného vysokohorského terénu je iba slabo spevnená. Príčinou uvoľnenia lavíny sa môže stať už malé dodatočné zaťaženie povrchu.

„Počas dňa sa má výrazne otepľovať a poludní sa môžu uvoľňovať aj spontánne splazy a malé lavíny. Najmä v žľaboch so severnou, severovýchodnou a východnou orientáciou sa stále nachádzajú menej stabilné snehové dosky, vankúše a preveje z nafúkaného snehu. Snehová pokrývka je stále veľmi nerovnomerne rozmiestnená, dôležité je lokálne posúdenie jej stability,“ zdôraznil Richnavský.

V Nízkych Tatrách sa snehová pokrývka čiastočne stabilizovala a lavínové nebezpečenstvo kleslo na mierne, druhý stupeň z medzinárodnej stupnice. „Uvoľnenie lavín je však možné pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. V Malej a Veľkej Fatre trvá nad hranicou lesa, približne 1300 m n. m. mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň,“ uviedol Richnavský.

Dnes ráno bolo na horách prevažne jasno až polojasno. Teplota vzduchu sa pohybovala od -10 do -4 stupne Celzia. V Nízkych a Západných Tatrách fúkal mierny až čerstvý vietor južných smerov s rýchlosťou do 25 km/hod, na hrebeňoch miestami v nárazoch až do 40 km/hod. Vo Vysokých Tatrách prevažoval vietor severných až západných smerov s rýchlosťou do 25 km/hod.

Počas uplynulých 24 h pripadlo do 8 cm nového snehu, najviac na severnej strane Vysokých a Západných Tatier. V Malej a Veľkej Fatre nepripadol žiaden nový sneh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu