Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lyžiari, pozor! V Tatrách platí 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: hzs.sk)

BRATISLAVA - Dnes ráno bolo na horách zamračené so slabým snežením, na mnohých miestach hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od -9° C (Lomnický štít) do 1° C. Fúkal čerstvý až silný vietor západných a severných smerov s rýchlosťou do 50 km/hod. Nočné sneženie už nebolo tak intenzívne. Za posledných 24 hodín pripadlo do 10 cm nového snehu.

Za posledné tri dni napadlo od 20 do 45 cm snehu, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Vo vyšších polohách Tatier, najmä na svahoch so severnou, severovýchodnou a východnou orientáciou sa ešte z predchádzajúceho sneženia nachádzajú menej stabilné snehové vankúše, dosky a preveje.

V nadmorských výškach nad 1 600 m n. m. vo Vysokých a Západných Tatrách trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, teda 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka je na mnohých miestach len mierne až slabo spevnená.

Uvoľnenie lavín je možné už pri malom dodatočnom zaťažení, najmä v strmom, exponovanom teréne. Možné je aj uvoľnenie spontánnych splazov a malých lavín. Tieto sa môžu vyskytnúť najmä v poludňajších a skorých popoludňajších hodinách.

V žľaboch so severnou, severovýchodnou a východnou orientáciou sa stále nachádzajú menej stabilné snehové dosky, vankúše a preveje z nafúkaného snehu. Snehová pokrývka je stále veľmi nerovnomerne rozmiestnená, dôležité je lokálne posúdenie stability snehovej pokrývky.

V Nízkych Tatrách sa snehová pokrývka čiastočne stabilizovala a lavínové nebezpečenstvo kleslo na mierne, čo je 2. stupeň. Uvoľnenie lavín je však možné pri veľkom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch. V Malej a Veľkej Fatre je nad hranicou 1 300 m n. m. tiež mierne lavínové nebezpečenstvo.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu