Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Na horách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na hrách bolo dnes ráno zamračené, miestami s hmlou. Počas noci sa veľmi oteplilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od -2°C do +5°C, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej.

Vo vysokých polohách fúkal silný, prevažne juhozápadný vietor s rýchlosťou do 50 km/hod, v nárazoch miestami až 75 km/hod. Za posledných 24 hodín nový sneh nepripadol. Snehová pokrývka sa vplyvom predchádzajúceho striedania kladných a záporných teplôt stabilizovala, prechodne sa však počas dnešného oteplenia jej stabilita zníži.

Celková výška snehovej pokrývky je naďalej, najmä v polohách do 1 600 m n.m. podpriemerná. Povrch snehu je na hrebeňoch a exponovaných miestach prevažne tvrdý až zľadovatený. Na svahoch sa na tvrdom podklade nachádza vrstva snehu z posledného sneženia do hrúbky 20 cm, v najvyšších polohách Tatier aj viac.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Snehová pokrývka sa vplyvom predchádzajúceho striedania kladných a záporných teplôt stabilizovala, prechodne sa však počas dnešného oteplenia jej stabilita zníži. Na strmých svahoch najmä severných, severovýchodných a východných expozícií, kde je nafúkané väčšie množstvo nového snehu, je preto možné uvoľnenie menších až stredne veľkých lavín pri dodatočnom zaťažení.

Taktiež sa môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny a snehové splazy z mokrého snehu. V Malej a Veľkej Fatre trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň. Lavínové nebezpečenstvo v priebehu dňa mierne stúpa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu