Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Lavínové nebezpečenstvo v Tatrách: Trvá tretí stupeň

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD – Zvýšené lavínové nebezpečenstvo, tretí stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, trvá vo Vysokých Tatrách v nadmorských výškach nad 2000 m n. m. a v Západných Tatrách od nadmorskej výšky nad 1600 m n. m.

Snehová pokrývka mnohých miest exponovaného vysokohorského terénu je iba slabo spevnená. Príčinou uvoľnenia lavíny sa môže stať už malé dodatočné zaťaženie povrchu. „Vplyvom oteplenia sa môžu uvoľňovať aj spontánne splazy a malé lavíny z vlhkého až mokrého snehu. Lavínovú aktivitu očakávame najmä v žľaboch a na svahoch s južnou orientáciou. V žľaboch a muldách so severnou, severovýchodnou a východnou orientáciou sa stále nachádzajú menej stabilné snehové dosky, vankúše a preveje z nafúkaného snehu. Snehová pokrývka je stále veľmi nerovnomerne rozmiestnená, dôležité je lokálne posúdenie jej stability,“ zdôraznil Richnavský.

V Nízkych Tatrách sa snehová pokrývka čiastočne stabilizovala a lavínové nebezpečenstvo kleslo na mierne, druhý stupeň z medzinárodnej stupnice. „Neustálym rozmŕzaním a zamŕzaním sa snehová pokrývka postupne stabilizuje a v najbližších dňoch očakávame klesajúcu tendenciu lavínového nebezpečenstva. Uvoľnenie lavín je však možné pri veľkom dodatočnom zaťažení obzvlášť na strmých svahoch. V Malej a Veľkej Fatre trvá nad hranicou lesa mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň,“ uviedol Richnavský.

Dnes ráno bolo na horách prevažne jasno až polojasno, na hrebeňoch hôr miestami zvírený sneh a prechodne hmlisto. Teplota vzduchu sa pohybovala od -3 do +4 stupne Celzia, oteplenie sa prejavilo aj v najvyšších polohách. Fúkal prevažne vietor severozápadného smeru s rýchlosťou do 35 km/hod, vo vyšších polohách Vysokých Tatier miestami v nárazoch až do 70 km/hod. Počas uplynulých 24 h nepripadol nový sneh. Snehová pokrývka sa vplyvom oteplenia mierne stabilizovala a sadla. Jej celková výška je však najmä vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách značne premenlivá.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu