Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Tatrách pretrváva lavínová hrozba, nebezpečný je najmä novší sneh

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: hzs.sk)

POPRAD – V najvyšších polohách Západných a Vysokých Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Informoval o tom službukonajúci dispečer Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Filip Kyzek.

Nebezpečenstvo predstavuje predovšetkým vetrom previaty novší sneh nerovnomerne rozmiestnený na tvrdom podklade. Uvoľnenie menších lavín hrozí pri väčšom dodatočnom zaťažení povrchu strmých svahov. Vo vysokých polohách Nízkych Tatier a Malej Fatry trvá malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.

Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené, hmlisto a slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pri trvajúcom ochladení pohybovala od -15 do -6 stupňov Celzia. Na vrcholoch Tatier fúkal čerstvý vietor rýchlosťou do 40 km/h. Počas uplynulých 24 h pripadlo v Tatrách od 5 do 15 a vo Fatrách len do 2 cm nového snehu.

Vo vyšších polohách Tatier napadlo za posledný týždeň 20 až 55 cm nového snehu. „Celková výška snehovej pokrývky je na túto ročnú dobu stále aj tak výrazne podpriemerná,“ dodal Kyzek s tým, že nízke teploty ovzdušia zabraňujú stabilizácii vytvorených málo stabilných snehových dosiek, vankúšov a prevejov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu