Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Počasie cez víkend prinesie zmenu: Valí sa na nás arktická zima!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Príroda sa spamätala a aj k nám zavítala poriadna januárová zima. Cez víkend bude chladno a miestami bude aj snežiť. Podľa Slovenského hydrometeorologického ústavu k nám prúdi studený arktický vzduch, ktorý so sebou prinesie sneh. Vyberte sa na hory, čaká vás lyžovačka, ale dajte pozor, pretože v Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo.

Piatok - Nad Talianskom sa prehlbuje tlaková níž. Oblačno až zamračené, na východe spočiatku miestami polojasno. Na západe miestami, inde len ojedinele, slabé sneženie. Najvyššia denná teplota -5 až +1 stupeň Celzia. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo -7 stupňov Celzia. Slabý premenlivý, na juhozápade a východe postupne severovýchodný až východný vietor 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Sobota - Tlaková níž sa presunie nad južné Taliansko a Grécko a ovplyvní počasie aj u nás. Súčasne začne od severovýchodu na naše územie prúdiť veľmi studený pôvodom arktický vzduch.  Na východe veľká, na západe zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabé sneženie. Cez deň na východe sneženie na viacerých miestach. Veterno a chladno. Nočná teplota -4 až -9, v severnej polovici územia -9 až -14 stupňov Celzia. Denná teplota -10 až -5, v južnej polovici západného a stredného Slovenska -5 až 0 stupňov Celzia. Severozápadný až severný vietor 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), v Košickej kotline a na Východoslovenskej nížine v nárazoch do 15 m/s (55 km/h). Na východe sa pri snežení a vetre budú ojedinele tvoriť snehové jazyky.

Nedeľa - V arktickom vzduchu k nám bude od severovýchodu zasahovať tlaková výš. Polooblačno až oblačno. V noci na východe ešte veľká oblačnosť so snežením. Cez deň zrážky len ojedinele. Nočná teplota -7 až -12, na Záhorí a v severnej polovici územia -12 až -17 stupňov Celzia. Denná teplota -7 až -2 stupňov Celzia. Slabý vietor, v noci na východe ešte severný vietor 3 až 7 m/s (10 až 25 km/h).

V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Dnes ráno bolo na horách prevažne zamračené a hmlisto, vo Vysokých Tatrách spočiatku polojasno. Ochladenie trvá, teplota vzduchu sa pohybovala od -12° C do -4° C. Fúkal väčšinou len slabý, vo vysokých polohách mierny až čerstvý severozápadný vietor rýchlosťou do 35 km/h. Za posledných 24 hodín pripadlo len miestami do 3 cm nového snehu, informuje na svojej stránke Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Snehová pokrývka je nerovnomerne rozmiestnená a pod 1 800 m dobre stabilizovaná, na väčšine miest je sneh tvrdý, ľadový, prípadne kôra s malým popraškom nového snehu. Vo vyšších polohách Tatier pripadlo za poslednú periódu 20 až 45 cm snehu, ktorý bol uložený do žľabov a múld prevažne severných až východných orientácií. Celková výška snehovej pokrývky je premenlivá a na túto ročnú dobu výrazne podpriemerná.

V najvyšších polohách Vysokých Tatier nad hranicou 2 000 m naďalej trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, to znamená 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Pod touto hranicou a v Západných a Nízkych Tatrách trvá malé lavínové nebezpečenstvo, t.j. 1. stupeň. Malé lavínové nebezpečenstvo trvá aj na južných svahoch v najvyšších polohách Malej Fatry. Snehová pokrývka je v polohách do 1800 m n.m. všeobecne dobre spevnená a stabilná. Vo vyšších polohách Tatier je na tvrdom snehovom podklade novší, vetrom previaty sneh, ktorý je nerovnomerne rozmiestený. V žľaboch so severnou a severovýchodnou až východnou orientáciou sú vytvorené menej stabilné snehové dosky, vankúše a preveje. Na týchto strmých svahoch je možné uvoľnenie menších lavín, najmä pri veľkom dodatočnom zaťažení. Vo vysokohorskom teréne Veľkej Fatry pre nízku nesúvislú snehovú pokrývku lavínové nebezpečenstvo nehrozí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu