Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Mumps sa už preniesol z Michaloviec do Humenného

Najspoľahlivejšou ochranou proti mumpsu je očkovanie.
Najspoľahlivejšou ochranou proti mumpsu je očkovanie. (Zdroj: SITA)

HUMENNÉ/ MICHALOVCE - Na území Zemplína zaznamenali epidemiológovia v týchto dňoch nové prípady ochorenia mumps. Tentoraz sa šíri hlavne medzi obyvateľmi rómskej osady Podskalka v meste Humenné.

"K piatku 10. januára evidujeme 33 prípadov a v posledných dňoch sa zvýšil počet ochorení. Všetkým lekárom sme zaslali informáciu o ochorení a vykonali sa základné protiepidemické opatrenia v ohnisku nákazy," informoval Miroslav Veliký z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Humennom.  

K základným opatreniam patrí podľa jeho slov napríklad izolácia chorých, vetranie miestností, kde sa zdržiavajú, dezinfekcia predmetov dennej potreby, ako aj obmedzenie návštev na Podskalke. 

Infekčná nákaza sa preniesla do Humenného pravdepodobne z okresu Michalovce, kde sa však už situácia v súvislosti s výskytom mumpsu stabilizovala. Michalovský RÚVZ zaznamenal od nového roka na území mesta a v okolitých obciach iba zopár nových prípadov ochorenia. Na sklonku vlaňajška sa ním v okresoch Michalovce a Sobrance nakazilo viac ako 180 ľudí. 

Mumps sa zvyčajne prejavuje v prvých dňoch u postihnutého človeka ako akútne respiračné ochorenie horných dýchacích ciest a až následne prechádza do bolestivého zápalu príušnice. Nákazu, ktorej možno predchádzať očkovaním, väčšinou sprevádzajú ľahšie zdravotné komplikácie, no v niektorých prípadoch môže spôsobiť aj vážnejšie problémy.

"Najznámejšie komplikácie spojené s týmto ochorením sú napríklad nehnisavý zápal mozgových blán a pankreatitída - zápal podžalúdkovej žľazy. U chlapcov môže viesť toto ochorenie až k sterilite," informovala regionálna hygienička z RÚVZ v Michalovciach Jana Stašková.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu