Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Nebezpečná infekcia v Zemplíne: Nákaza sa medzi Rómami šíri aj vzduchom!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MICHALOVCE – Pre vysoký výskyt ochorenia mumps je v týchto dňoch v centre pozornosti epidemiológov z Michaloviec tamojšia osada Angi mlyn, ako aj niekoľko ďalších obcí v Michalovskom a Sobranskom okrese.

Na území Zemplína zaznamenali približne 166 prípadov spomínanej infekčnej nákazy, ktorá sa rozšírila hlavne medzi rómskou komunitou.  Spomínané ochorenie sa môže šíriť nielen dotykom, ale aj vzduchom. Hygienici preto situáciu v problémových oblastiach pravidelne monitorujú a snažia sa prípady epidémie minimalizovať. Narážajú však na nespoluprácu tamojších obyvateľov.   

"Ľudia žijúci v hustejšie obývaných domácnostiach s nižším hygienickým štandardom sa nezvyknú izolovať od ostatných. Nedodržiavajú tak dostatočne odporúčania a nariadenia lekárov, hygienikov či infektológov," uviedla regionálna hygienička Janka Stašková.  Nákaza sa v dôsledku vzájomných kontaktov rozšírila medzi Rómami aj v niektorých okolitých obciach, a to napríklad v Iňačovciach, Čečehove či Drahňove. Epidemiológovia sú preto nútení vyvíjať zdravotno-výchovnú osvetu v miestach nákazy dennodenne. Príslušné  opatrenie už zaviedli na základe ich odporúčaní aj pobočky pošty a michalovské pracovisko úradu práce, sociálnych vecí a rodiny.

Mumps sa zvyčajne prejavuje v prvých dňoch u postihnutého človeka ako akútne respiračné ochorenie horných dýchacích ciest a až následne prechádza do bolestivého zápalu príušnice. Nákazu väčšinou sprevádzajú ľahšie zdravotné komplikácie, no v niektorých prípadoch môže spôsobiť aj vážnejšie problémy. "Najznámejšie komplikácie spojené s týmto ochorením sú napríklad nehnisavý zápal mozgových blán a pankreatitída - zápal podžalúdkovej žľazy. U chlapcov môže viesť toto ochorenie až k sterilite," vysvetlila Stašková. 

Prevenciou pred zmieneným ochorením je očkovanie. Nie každý organizmus si však dokáže vytvoriť protilátky, čo sa v konečnom dôsledku mohlo podpísať aj pod mumpsovu epidémiu na Zemplíne. Epidemiológovia podrobili niektoré odobraté vzorky od chorých laboratórnemu rozboru. "Čakáme na výsledky, či nejde náhodou o nejaký nový genotyp vírusu, na ktorý nemáme protilátky," uzavrela Stašková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu