Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Odmietli dať zaočkovať syna, štát im vyhlásil vojnu: Prelomové rozhodnutie ústavného súdu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRNO - Ústavný súd odmietol sťažnosť rodičov, ktorí nenechali syna zaočkovať povinnou hexavakcínou. Obaja za to dostali šesťtisícovú pokutu.

Nové uznesenie, ktoré ústavní sudcovia zverejnili vo svojej databáze, je v súlade s ďalšími verdiktmi v sporoch kvôli očkovaniu. Napríklad Najvyšší správny súd (NSS) nedávno v inej kauze uviedol, že negatívny názor na očkovanie a obava z možných rizík nevylučujú rodičov z povinnosti umožniť vakcináciu detí.

Sankciu možno podľa základného nálezu ústavných sudcov z roku 2011 rodičom odpustiť len v individuálnych a odôvodnených prípadoch, napríklad keď očkovanie preukázateľne odporuje náboženskému presvedčeniu rodiny. V takejto situácii by mal štát od nátlaku na odporcu očkovania upustiť.

"V súčasnosti v prejednávanej veci nebolo z obsahu ústavnej sťažnosti ani zo spisového materiálu zistené, že by sťažovatelia také závažné dôvody pre odmietnutie očkovania uviedli, " stojí v uznesení senátu.

Rodičia s očkovaním nesúhlasili kvôli obave zo zdravotných rizík. Poukazovali tiež na to, že v iných demokratických krajinách očkovanie povinné nie je. Podobné všeobecné argumenty ale podľa sudcov nestačia.

Názory na prospešnosť očkovanie sa líšia, niektorí ľudia považujú vakcíny za nebezpečné. Súdy sa problémom zaoberajú opakovane. Rodičia často namietajú, že očkovacia povinnosť zasahuje do základných ľudských práv, a preto by mala byť upravená zákonom, a nie len vyhláškou. Zákon o ochrane verejného zdravia stanovuje len všeobecnú povinnosť podrobiť sa pravidelnému očkovaniu. Vyhláška potom upravuje členenie a druhy očkovania. Podľa staršieho verdiktu rozšírenej komory NSS je toto riešenie prípustné aj praktické - umožňuje reagovať na výskyt infekčných ochorení i postup vedeckého poznania.

V ďalšej kauze NSS uviedol, že povinné očkovanie, rovnako ako veľká časť lekárskych zákrokov, môže za istých okolností viesť k spôsobeniu vážnej ujmy. Toto riziko však samo o sebe nemôže byť dostatočným dôvodom pre nevykonanie očkovania, ktoré pomáha chrániť nielen jednotlivca, ale celú spoločnosť.

Pre deti v Česku je povinné očkovanie hexavakcínou, ktorá pokrýva záškrt, tetanus, čierny kašeľ, detskú obrnu, žltačku typu B a ochorenia vyvolávané baktériou Haemophilus influenzae typu B. Ďalšie povinná vakcína chráni pred osýpkami, rubeolou a mumpsom. Výnimku z povinnosti majú deti s preukázanou imunitou proti danej infekcii alebo so stavom, ktorý bráni podanie očkovacej látky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu