Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Ani Silvester 2013 sa na Slovensku nezaobišiel bez zranení: Amputácie i popáleniny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Počas prvých hodín silvestrovskej noci museli zdravotní záchranári v rámci celého územia Slovenska zasahovať v 26 prípadoch, keď došlo k zraneniu v dôsledku manipulácie s pyrotechnikou. Informoval Jozef Minár zo Záchrannej zdravotnej služby (ZZS) SR.

"V niektorých prípadoch išlo o neodbornú manipuláciu, v iných zasa o nebezpečné použitie pyrotechniky inou osobou," spresnil Minár.

Hasičskí záchranári zaznamenali od polnoci do druhej hodiny nadránom na území Slovenska 25 výjazdov, väčšinu  z nich si vyžiadala silvestrovská pyrotechnika. "V Bratislavskom kraji došlo k desiatim prípadom," informovala Bernadetta Múdra z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) SR.

V Bratislave pacienti potrebovali plastiky, ošetrovali aj bodnutie

Urgentnú pomoc Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) potrebovalo počas Silvestrovskej noci 170 ľudí. "Z osláv na námestí privážali záchranári najmä opitých, ktorí si ublížili sami alebo sa zaplietli do nejakej potýčky," uviedla hovorkyňa UNB Petra Stano Maťašovská. Jedného pacienta museli operovať po bodnutí do brucha, teraz leží na jednotke intenzívnej starostlivosti v Nemocnici akademika Ladislava Dérera vo vážnom stave. Lekári v Nemocnici Staré Mesto mali zas plné ruky práce s agresívnym opitým mladíkom. Pri jeho ošetrovaní asistovala polícia aj SBS.

Zábavná pyrotechnika zranila deväť ľudí, plastiku potrebovali dvaja. V jednom prípade šlo o amputáciu prsta. Ošetrovali aj rezné rany spôsobené rozbitými fľašami. Pred polnocou ošetrili lekári Nemocnice Ružinov dvoch ľudí po výbuchu kotla. Jedného z nich hospitalizovali, má popáleniny na 15-tich percentách tela. V nemocnici si chceli nechať aj muža, ktorý sa obaril gulášom na 20-tich percentách tela. S hospitalizáciou však nesúhlasil a napriek svojim zraneniam odišiel. 

Počas silvestrovskej noci sa ľuďom nevyhýbali ani srdcové či mozgové príhody a podobné zdravotné ťažkosti. "Zaznamenali sme aj akútne psychické problémy u viac ako 15 ľudí vrátane pokusu o samovraždu," dodala hovorkyňa 

Na Kramároch pomáhali aj opitému tínedžerovi

V ambulancii urgentného príjmu Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) na bratislavských Kramároch prijali v utorok 31. decembra ešte pred silvestrovskou polnocou 15-ročného chlapca s poruchou vedomia a silným podchladením. Tieto ťažkosti utrpel v dôsledku intoxikácie alkoholom.

Ako informovala hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická, v nemocnici rovnako počas posledného dňa roku 2013 prijali dieťa, ktoré si pri športe zranilo ruku. "Na urgentnom príjme taktiež vyšetrili 86 pacientov trpiacich najmä infektom dolných dýchacích ciest a 30 detí, ktoré utrpeli drobné poranenia, vyžadujúce ošetrenie v chirurgickej ambulancii," informovala Kamenická.

V Žiline prišiel pacient o tri prsty

"Na úrazovej ambulancii urgentného príjmu sme počas silvestrovskej noci ošetrili šiestich pacientov, ktorých zranenia súviseli so zábavnou pyrotechnikou. Išlo o poranenie oka a horných a dolných končatín. Najzávažnejšia bola amputácia troch prstov na ruke," priblížila Koporecová. 

Ako dodala, všeobecne zažili záchranári na oddelení urgentného príjmu rušnú noc; ošetrovali predovšetkým tržné rany a popáleniny a pacientov po nadmernej konzumácii alkoholu.

Pyrotechnika zmrzačila aj Košičanov

Úrazové pracoviská košickej univerzitnej nemocnice počas prvých 6 hodín Nového roka ošetrili celkovo 30 ľudí. Ako uviedla hovorkyňa nemocnice Ladislava Šustová, išlo prevažne o mladých ľudí. Piati z celkového počtu ošetrených utrpeli úrazy po manipulácii s pyrotechnikou. „Krátko po polnoci navštívili ambulanciu Kliniky úrazovej chirurgie na Rastislavovej dvaja Košičania a jeden pacient bol privezený z Popradu. Dvom z nich museli chirurgovia amputovať niektoré články prstov, ale aj celé prsty,“ uviedla Šustová.

Oddelenie urgentného príjmu univerzitnej nemocnice na Triede SNP ošetrilo dvoch pacientov zasiahnutých pyrotechnikou. Jedného z nich museli hospitalizovať na neurochirurgickej klinike. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu