Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Rok 2014 sme privítali ohňostrojmi: Takto vyzerala zábava v slovenských mestách

Silvester 2013 v Bratislave Zobraziť galériu (14)
Silvester 2013 v Bratislave (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Ako vyzeral Silvester 2013 na Slovensku? Zábava do rána, diskotéky a ohňostroje...

Vaše tipy

BRATISLAVA

Bratislavské Hlavné a Hviezdoslavovo námestie bolo centrom osláv pri vítaní nového roka v Bratislave. Koncoročný program odštartoval už tradične Silvestrovský beh, športovci o 10:00 štartovali od Ekonomickej univerzity s cieľom pri moste Lafranconi. Následne oslavy pokračovali koncertmi na pódiách v centre mesta.

Návštevníci osláv Silvestra 2013 a vítania nového roku v centre Bratislavy
Zobraziť galériu (14)
Návštevníci osláv Silvestra 2013 a vítania nového roku v centre Bratislavy  (Zdroj: SITA)

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik hodnotí rok 2013 ako dôležitý a prelomový pre mesto.
Zábavu v centre mesta rozbehol o 19:00 koncert Cigánskych diablov. Na pódiu sa do polnoci vystriedali aj kapely Medial Banana, Le Payaco či Hex. Silvestrovskou oslavou na Hlavnom námestí sprevádzal moderátor Ludwig Bagin. "Bratislavčanom do nového roka prajem, aby rok 2014 prežili v dobrom zdraví, aby nemali problém s prácou, keďže už aj v hlavnom meste je často problém nájsť si prácu, aby nemali problém s bývaním, mali dobré rodinné zázemie, a aby celý rok pre nich bol úspešný," zaprial obyvateľom hlavného mesta primátor.

Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (vpravo) počas vítania nového roku v centre Bratislavy
Zobraziť galériu (14)
Primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (vpravo) počas vítania nového roku v centre Bratislavy  (Zdroj: SITA)

Rok 2014 Bratislava privítala ohňostrojom, ktorý bol dobre viditeľný. Náklady na silvestrovskú párty sa tento rok vyšplhali na 75-tisíc eur. Z toho 60-tisíc eur dali sponzori, pričom peniaze išli najmä na program. Mesto do osláv investovalo 15-tisíc eur a pokrylo náklady na silvestrovskú kampaň, bezpečnosť počas osláv a na vyčistenie ulíc po nich. Na bezpečnosť počas silvestrovských osláv dohliadala približne stovka policajtov a 40 pracovníkov SBS.

Hudobná skupina HEX
Zobraziť galériu (14)
Hudobná skupina HEX  (Zdroj: SITA)

Silvestrovskou párty oslavy príchodu Nového roka nekončia. Mesto organizuje 1. januára Novoročný koncert na Hlavnom námestí. Ten sa začne o 14:00, lákadlom budú opäť Cigánski diabli. Tešiť sa môžu návštevníci i na skupinu Funny Fellows a Mariána Greksu.

KOŠICE

Niekoľko tisíc ľudí sa pred polnocou zišlo na košickej Hlavnej ulici, aby sa rozlúčili zo starým rokom a privítali nový. Vládla tu pohodová silvestrovská atmosféra. Na pódiu pri vianočnom strome zábavu najprv rozprúdila skupina Drišľak a potom hudobná skupina Polemic. Ľudia sa zabávali, jedli, popíjali a tancovali.

Košická silvestrovská zábava 2013
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Primátor Raši poďakoval Košičanom, že prispeli k úspešnej realizácii projektu Európske hlavné mesto kultúry. Poprial Košičanom veľa zdravia, šťastia a spokojnosti. „Ak nám Košičanom vydrží doterajší elán a energia, môžeme z Košíc urobiť metropolu nielen východu. Mesto bude ešte výnimočnejšie ako doteraz. Verím, že rok 2014 bude ešte lepší ako rok 2013, aj keď to bude ťažšie."

Košická silvestrovská zábava 2013
Zobraziť galériu (14)
 (Zdroj: SITA)

Potom už začalo odpočítavanie a s úderom polnoci zaznela slovenská hymna. Košičania prepukli v obrovský jasot. Skupiny ľudí sa objímali, blahopriali si všetko najlepšie do nového roka. Strieľalo šampanské a odštartovala štvorminútová hudobno-pyrotechnická šou. Zábava na Hlavnej ulici pokračovala až do jednej.

NITRA

Silvestrovať na Svätoplukovo námestie v Nitre prišli aj tento rok stovky ľudí. Prišli však až tesne pred polnocou. Oslavy boli v podobnom duchu ako v uplynulých rokoch. Diskotéka začala po 22:30 a trvala približne do 01:00. Mnohým však chýbali vystúpenia kapiel a bohatší program. „Chodíme sem pravidelne už desať rokov a škoda, že tu nie sú živé kapely ako predtým, keď sa začínalo už okolo šiestej a boli tu hlavne nitrianske skupiny, ktorých máme dosť,“ povedala Edita Gergelová z Nitry. Mladším diskotéka vyhovovala. Ako povedala 22-ročná Mária z Nitry, dobrú zábavu vie urobiť aj DJ. Tesne pred polnocou sa Nitranom prihovoril primátor Nitry Jozef Dvonč a potom už nechýbal tradičný ohňostroj. Okolo jednej hodiny však už bolo námestie takmer prázdne. Na otázku, či neplánujú robiť oslavy so živými kapelami, Jozef Dvonč povedal, že „pokiaľ bude záujem od ľudí, nevidím problém, aby sa tu na námestí predstavili domáce nitrianske kapely,“ dodal Dvonč

Silvestrovské oslavy v Nitre stáli tento rok 3 681 eur, čo je o 192 eur viac ako vlani. Silvester v Nitre býva skromnejší už niekoľko rokov. Chodieva na ne totiž menej ľudí ako v minulosti a mesto radšej investuje do Mikuláša na Svätoplukovom námestí, ktorý sa teší veľkému záujmu Nitranov. Aj ohňostroj býva na Mikuláša honosnejší ako na Silvestra.

PREŠOV

Tisíce Prešovčanov prišlo osláviť príchod Nového roka do centra mesta. Program vyskladaný hlavne z domácich kapiel, mohli sledovať od 21:00 na pódiu na Hlavnej ulici. Ťahákom večera bola skupina Helenine oči, ktorá zabávala Prešovčanov pred polnocou. Silvestrovskému ohňostroju ubrala na kráse hustá hmla. Bujarej zábave neodolal jeden zo stromov pred PKO neďaleko hlavnej tribúny, ktorý zapálila zrejme zatúlaná pyrotechnika. Oheň sa podarilo rýchlo zlikvidovať.

Polnočný prípitok si prišiel dať s Prešovčanmi primátor mesta Pavel Hagyari. Oslovil ich slovami, že mesto má skvelé skupiny a rovnako aj skvelých ľudí. Občanom poprial šťastný nový rok, veľa zdravia, úspechov a úspech želal aj mestu v nadchádzajúcom roku 2014. Po štátnej hymne nasledovala videodiskotéka do neskorej noci. 

Hagyari uviedol, že napriek rôznym škrtom, ktoré mesto zažilo vo financiách, nebol to zlý rok a Prešov sa opäť posunul vpred. Medzi najvýznamnejšie investície v roku 2013 považuje rekonštrukcie mestských ciest, predovšetkým komplexnú opravu ulice Arm. Gen. Svobodu, ktorá je významnou tepnou cez sídlisko Sekčov. Mesto urobilo podstatné kroky pri prepojení ulice Rusínskej s Čiernym mostom. Radnica investovala v uplynulom roku aj do opráv desiatich materských a troch základných škôl a v tomto trende bude pokračovať aj v novom roku. Deťom a mládeži mesto postavilo nové multifunkčné športoviská a detské ihriská. Radnica podporila projekt predĺženia cyklotrasy, ktorý by mal prepojiť sídlisko Sekčovom s areálom kúpaliska na Delni. Nový život dostal amfiteáter aj vodárenská veža, z ktorej je výhliadková veža. V práve končiacom roku mesto urobilo čiastočnú obnovu námestia pri obchodných strediskách Centrál na Sídlisku II., začala sa rekonštrukcia Centrumu na Sídlisku III. a v roku 2014 budú nasledovať opravy verejných priestranstiev pri centrách Opál a Družba. Hagyari vyslovil presvedčenie, že do Prešova prídu v krátkom čase noví investori, ktorí pomôžu vytvoriť nové pracovné miesta, ako sa to podarilo v nedávnom období firmám Lear a Honeywell. 
Náklady na silvestrovské oslavy odhadla radnica na približne 8 500 eur. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu