Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pápežová novoročná výzva: Akceptujme svoju odlišnosť

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Na vypočutie si Božieho požehnania "niet zmysluplnejšieho času, než je začiatok nového roka", uviedol dnes pápež František v rámci svojej prvej novoročnej omše v úrade najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi. Informoval o tom Vatikánsky rozhlas.

Pápež, vítajúci počas rannej bohoslužby v rímskej Bazilike sv. Petra príchod nového roka, povedal: "Sila, odvaha a nádej budú sprevádzať našu cestu počas roka, ktorý sa teraz pred nami otvára."

Katolícka cirkev tradične zasväcuje prvý januárový deň podpore svetového mieru. Sedemdesiatosemročný v Argentíne narodený pápež v homílii pri tejto príležitosti konštatoval, že vo svete panuje "hlad a smäd po spravodlivosti, mieri a Bohu".
"Sme deti jedného nebeského otca, patríme do tej istej ľudskej rodiny a zdieľame spoločný osud," zdôraznil František, prihovárajúc sa neskôr z balkóna svojej pracovne k tisíckam veriacich, turistov i obyvateľov Ríma, zhromaždeným na Námestí sv. Petra.

"Preto má každý zodpovednosť za to, aby pracoval tak, aby sa svet stal spoločenstvom bratov, ktorí rešpektujú jeden druhého, akceptujú odlišnosť toho druhého a starajú sa jeden o druhého," podčiarkol pápež.
V prvý rok svojho pontifikátu František načrtol koncept cirkvi "chudobnej", všímajúcej si tých, čo sú v núdzi, a cirkvi "radostnej", oslovujúcej ostatných, pripomína agentúra AP.

V nedeľu František davu na preplnenom vatikánskom námestí povedal, že katolíci by si mali uchovávať v pamäti tri kľúčové výrazy potrebné na zachovanie dobrého rodinného života: "prepáč mi", "ďakujem ti" a "mrzí ma to".

Najvyšší pontifex dnes takisto znova spomenul neľahkú situáciu migrantov a utečencov, dodala agentúra DPA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu