Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ak ste na horách, pozor: Potrápi vás silný vietor

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hory na severe Slovenska dnes trápi silný vietor, fúkať by malo do 11:30. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pred vetrom výstrahu prvého stupňa.

Na hrebeňoch hôr fúka v Banskobystrickom kraji v okresoch Banská Bystrica a Brezno, ako aj v Prešovskom kraji v okrese Poprad a v Žilinskom kraji v okresoch Liptovský Mikuláš, Ružomberok a Tvrdošín.

Vietor môže v nárazoch dosahovať rýchlosť 19 až 24 metrov za sekundu. Pre rôzne aktivity ľudí môže predstavovať potenciálne nebezpečenstvo, mali by si teda dávať pri silnom vetre pozor.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých Tatier trvá 1. stupeň lavínového nebezpečenstva

Na horách bolo dnes ráno prevažne zamračené, na mnohých miestach s hmlou a slabým snežením. Oproti štvrtku sa ochladilo, teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -14°C do -3°C. Na podhorí fúkal slabý až mierny vietor s rýchlosťou do 20 km/h, vo vyšších nadmorských výškach, najmä nad pásmom lesa a na hrebeňoch hôr fúkal silný až prudký vietor s rýchlosťou do 50 km/h, v nárazoch dosahoval rýchlosť víchrice až do 90 km/h.

Za posledných 24 hodín pripadlo od poprašku do 10 cm nového snehu. Najväčší úhrn bol zaznamenaný opäť na severnej, prevažne poľskej strane Západných a Vysokých Tatier. Snehová pokrývka je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnená a jej priemerná výška sa pohybuje od 5 do 50 cm, na severnej strane Západných Tatier až do 85 cm. Nový sneh je previevaný na záveterné svahy, kde sa ukladá do formy nestabilných snehových vankúšov, prevejov a snehových dosiek. Lavínové nebezpečenstvo tak nadobúda výrazne lokálny charakter.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých Tatier sa v dôsledku poslednej periódy sneženia, ktoré bolo sprevádzané silným vetrom, vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, to znamená 1. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, informuje Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Jasnej. Lavínové nebezpečenstvo má však výrazne lokálny charakter. Týka sa to najmä lokalít nad 1 600 m n. m.

Snehová pokrývka je vplyvom vetra veľmi nerovnomerne rozmiestnená. Na záveterných svahoch sa vytvorili nestabilné snehové preveje, vankúše a dosky. Intenzívnejšie sneženie posledných dní sprevádzané silným vetrom vytvorilo na severnej strane Západných Tatier mierne lavínové nebezpečenstvo - 2. stupeň. Snehová pokrývka dosahuje miestami viac ako jeden meter. Uvoľnenie lavín je možné najmä pri dodatočnom zaťažení, a to najmä na veľmi strmých svahoch s trávnatým alebo hladkým skalným podkladom. Ojedinele sa môžu vyskytnúť aj spontánne snehové splazy a menšie lavíny z voľného snehu.

Situácia na severnej - poľskej strane Tatier je podobná. Preto tu trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, teda 2. stupeň.

Silný severovýchodný až východný vietor, ktorý sprevádzal sneženie v posledných dňoch v Malej Fatre, previal väčšinu nového snehu na južné a juhozápadné svahy. V týchto miestach sa tak vytvorili nafúkané snehové vankúše a dosky. Najmä v lokalitách nad 1 400 m n. m. sa tak vytvorilo malé lavínové nebezpečenstvo, teda 1. stupeň. Na trávnatých svahoch sa môžu vyskytnúť spontánne snehové splazy a malé lavíny z voľného snehu. Lavínové nebezpečenstvo naďalej zotrváva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu