Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na horách bolo dnes ráno zamračené so snežením, miestami intenzívnym. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od -8°C do 0°C. Za posledných 24 hodín pripadlo na horách od 2 do 10 cm nového snehu.

Vo vysokých polohách neustále fúka prudký severozápadný vietor, ktorý na hrebeňoch Tatier dosahoval v nárazoch silu mohutnej víchrice (Lomnický štít 28 m/s, Chopok 31 m/s). Nový sneh a sneh z poslednej periódy sneženia je tak veľmi nerovnomerne rozmiestnený.

Vplyvom vetra je previevaný na východné, juhovýchodné až južné záveterné svahy a do záveterných žľabov a múld, kde sa ukladá do málo stabilných snehových vankúšov, prevejov a snehových dosiek. Celková výška snehovej pokrývky je tak veľmi variabilná, priemerne sa pohybuje od 20 do 90 cm.

Vo Vysokých, Západných a Nízkych Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, 2. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Vplyvom neustáleho silného vetra je snehová pokrývka nerovnomerne rozmiestnená na záveterných južných, juhovýchodných a východných svahoch. V týchto miestach sú vytvorené nestabilné snehové útvary - preveje, snehové vankúše a dosky, ktoré sa môžu uvoľniť už pri malom dodatočnom zaťažení.

Ojedinele sa môžu vyskytnúť menšie spontánne lavíny z nového snehu. V Malej a Veľkej Fatre je malé lavínové nebezpečenstvo, 1. stupeň so stúpajúcou tendenciou. Výška snehovej pokrývky je nižšia ako v Tatrách, ale jej stabilita na záveterných svahoch je taktiež slabá. Lavínové nebezpečenstvo má vo všetkých pohoriach výrazne lokálny charakter. S prevládajúcim vetrom a snežením má lavínové nebezpečenstvo stúpajúcu tendenciu.

Cesty pod Tatrami sú zjazdné

Situácia na cestách pod Tatrami sa po víkende upokojila. Všetky cesty v okresoch Poprad, Kežmarok a Levoča sú zjazdné s jedinou výnimkou. Popradským cestárom sa stále nepodarilo uvoľniť cestu medzi obcami Štrba a Šuňava. Situácia však ani tu nie je dramatická, keďže do obce Šuňava vedie od Štrby aj ďalšia prístupová cesta.

„Cestu nám stále zafúkava sneh,“ uviedol riaditeľ Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja v Poprade Marián Barilla. V celom podtatranskom regióne naďalej fúka vietor. Vo vyššie položených oblastiach sneží, v nižších polohách mrholí, takže na cestách sa vytvára poľadovica. Ešte v nedeľu odvolali popradskí cestári II. kalamitný stupeň na cestách. Momentálne zvládajú cestári údržbu ciest vlastnými mechanizmami.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu