Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Uzávera chodníkov v Tatrách neznamená koniec turistiky

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

POPRAD - Vysoké Tatry čaká už tento víkend sezónna uzávera vysokohorských turistických chodníkov.

„Netreba však odkladať turistický výstroj, pretože sa tak nedeje v celých Tatrách. Uzávera sa týka najmä vyššie položených chodníkov, vysokohorských sediel a štítov,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. Turisti sa napriek uzávere aj v zimných mesiacoch dostanú na všetky vysokohorské chaty s výnimkou Chaty pod Rysmi.

Príroda je podľa Maťašovskej to, prečo turisti prichádzajú do Vysokých Tatier. Vedenie oblastnej organizácie preto apeluje na ľudí, aby rešpektovali Návštevný poriadok Tatranského národného parku. Aj počas sezónnej uzávery, ktorá potrvá od 1. novembra do 15. júna budúceho roku, majú turisti k dispozícii viacero možností na turistiku.

„Najobľúbenejšie túry sú v tomto období trasy z Hrebienka na Zbojnícku chatu alebo na Zamkovského a Téryho chatu. Rovnako možno prejsť niektoré úseky Tatranskej magistrály, ako napríklad zimný prechod zo Skalnatého plesa na Hrebienok, prípadne až na Sliezsky dom,“ uviedla Maťašovská. Pre menej zdatných turistov je celoročne otvorený chodník okolo Vodopádov Studeného potoka. Kým nie je sneh, turisti sa môžu vybrať na túru na Slavkovský štít.

Častejšie zmeny počasia v tomto období a neskôr aj sneh vyžadujú, aby turisti pri prechádzkach po Tatrách nezabúdali na kvalitnú, pevnú, ideálne aj nepremokavú obuv a teplé oblečenie. Turisti by tiež nemali zabúdať, že v tomto období vykonávajú v tatranských strediskách pravidelné jesenné technické údržby na lanovkách.

Mimo prevádzky sú momentálne všetky lanovky v stredisku Tatranská Lomnica. Strediská Štrbské Pleso a Starý Smokovec budú mimo prevádzky od 4. novembra. Posledný deň prevádzky lanových dráh v oboch strediskách bude nedeľa 3. novembra.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu