Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Nával turistov očakávajú v Tatrách hneď po sviatkoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

POPRAD – Vysoké Tatry očakávajú nával turistov. Ubytovacie zariadenia sa začnú turistami zapĺňať už na Vianoce, hlavný nápor však príde 26. a 27. decembra.

„Obsadenosť hotelov na Vianoce je okolo 50 %, ale už od 26. decembra začínajú nástupy na silvestrovské pobyty a hotely sú v období Silvestra a Nového roku vypredané,“ uviedla výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská. V súčasnosti je už len veľmi ťažké nájsť ubytovanie, hlavne v hoteloch. Voľné izby sa ešte dajú nájsť hlavne v penziónoch, prípadne na súkromí.

Väčšina návštevníkov Vysokých Tatier počas Silvestra a Nového roku má záujem o ubytovanie v hoteloch. Turisti ich vyhľadávajú hlavne preto, lebo tu majú kompletný servis, program so silvestrovskou zábavou, animačné programy a doplnkové služby, ktoré menšie zariadenia nedokážu poskytnúť. „Máme aj takú klientelu, ktorá nepotrebuje tento servis a chce len pokoj,“ uviedla Maťašovská. Časť týchto návštevníkov využíva ponuky silvestrovskej zábavy v hoteloch.

Vianočné a novoročné sviatky vo Vysokých Tatrách sa nesú aj v znamení ruských a ukrajinských návštevníkov a turistov z Pobaltia. Podľa Maťašovskej však aj počas vianočných sviatkov dominujú medzi návštevníkmi Vysokých Tatier slovenskí turisti, ktorí tvoria okolo 50 až 55 % návštevníkov. Hneď za nimi sú českí turisti. V období Silvestra dochádza k zmene a hneď za Slovákmi sú poľskí turisti a až tak českí návštevníci. Na silvestrovské pobyty prichádzajú Rusi a Ukrajinci.

Obdobiu od Vianoc až do pravoslávneho Nového roku sa vo Vysokých Tatrách zvykne hovoriť aj „zlatý týždeň“. „Veríme, že zlatý týždeň bude nielen zlatý, ale aj biely,“ uviedla Maťašovská. Vo Vysokých Tatrách už niekoľko dní pretrváva inverzné počasie, keď teploty cez deň stúpajú nad nulu a nie je možné zasnežovať zjazdovky. „Veríme, že sa počasie umúdri a perinaba začne triasť perinou aj nad Tatrami,“ dodala Maťašovská. Tatrancom stačí, aby teploty klesli pod bod mrazu, čo im umožní spustiť zasnežovanie na všetkých zjazdovkách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu