Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nehody na železničných priecestiach: Každý rok končia tragickejšie!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Nehody na železničných priecestiach končia každým rokom so závažnejšími následkami. Hoci sa počet takýchto kolízií nezvyšuje, čoraz viac ľudí pri nich zahynie, alebo sa ťažko zraní.

Za ostatné tri roky, teda od roku 2010 do roku 2012, sa stalo na železničných priecestiach každoročne po 50 nehôd. V roku 2010 však pri nich zahynulo 11 ľudí, o rok neskôr to už bolo 12 osôb a v roku 2012 bolo takto usmrtených 21 ľudí.
      
Podobná situácia je aj v prípade ťažko zranených osôb. V roku 2010 sa na železničných priecestiach ťažko zranilo sedem ľudí, o rok neskôr to bolo 14 a v priebehu minulého roka už 15 zranených.
      
Vyplýva to z Komplexného programu riešenia problematiky železničných priecestí, ktorý pripravil rezort dopravy. Materiál už prešiel medzirezortným pripomienkovým konaním a mala by sa ním zaoberať vláda.
      
Na Slovensku je pritom 2160 železničných priecestí, z toho je 1088 zabezpečených a 1072 nezabezpečených. Aj keď v súčasnosti prevláda názor, že je potrebné upraviť nezabezpečené priecestia, zo štatistík podľa rezortu dopravy vyplýva, že väčšina nehôd sa prihodí práve na zabezpečených priecestiach.
      
Viditeľný je pritom nárast počtu nehôd aj ich následkov na zabezpečených priecestiach bez závor, súčasne však stúpa závažnosť následkov nehôd aj na zabezpečených priecestiach so závorami. "Jedno i druhé poukazuje na neustály pokles disciplíny účastníkov cestnej premávky," skonštatovalo ministerstvo v materiáli.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu