Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Kauza v Košiciach: Ušili tender na mieru vopred vybranej firme?

Autobus spoločnosti SOR Libchavy, z portfólia J&T.
Autobus spoločnosti SOR Libchavy, z portfólia J&T. (Zdroj: SOR Libchavy)

BRATISLAVA/KOŠICE - Ďalší škandalózny tender na obzore. Verejná súťaž košického dopravného podniku na 127 autobusov má zrejme vopred určeného víťaza. Majú tomu nasvedčovať nezvyčajne podrobné súťažné podmienky, ktoré spĺňa iba jedna firma, zhodou okolností prepojená na známu finančnú skupinu.

Dopravný podnik mesta Košice by rád nakúpil 127 autobusov za 28 miliónov eur. Na zorganizovanie tendra si vybral firmu, ktorú vlastní bývalý spolužiak košického primátora. A podmienky tendra sú nastavené tak, že ich dokáže splniť iba jedna firma. Takto zosumarizoval ekonomický týždenník Trend aktuálne výberové konanie v Košiciach. Ide o mimoriadne veľký tender a riaditeľ dopravného podniku Juraj Hrehorčák pre Trend povedal, že na zorganizovanie tak veľkého tendra firma jednoducho nemá kapacitu. Preto si najala spološnosť Pro-Tender, ktorá patrí Petrovi Hložnému. Ten je údajne spolužiakom Richarda Rašiho, primátora Košíc.

Tu sa však podozrivé okolnosti tendra nekončia. Šéf predstavenstva dopravného podniku Zdeněk Schraml tvrdí, že do súťaže sa môže prihlásiť viacero výrobcov. Podmienky tendra však smerujú inam. Ako prvý chyták sa spomína, že tender si pýta štyri druhy autobusov, no všetky musia byť od jedného výrobcu. Výber sa tak hneď zužuje na dve firmy, SOR a Solaris. Podľa Trendu ďalšie parametre súťaže vylučujú aj Solaris a súťaž je našitá na firmu SOR Libchavy, ktorá patrí pod finančnú skupinu J&T. SOR na podozrenia nereagovala, no šéfovia viacerých konkurenčných firiem uvideli, že do tendra sa ani neprihlásia, keďže nemajú šancu ho vyhrať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu