Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Skautský farár preletel v mene pochodu za život na paraglide nad Košicami

Odvážny farár Andrej Legutký Zobraziť galériu (8)
Odvážny farár Andrej Legutký (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Splnil sa mu sen, a to hneď dvakrát! Videl mesto, v ktorom študoval, zhora a zároveň upozornil na blížiacu sa akciu – Pochod za život, ktorý sa bude konať 22. septembra v Košiciach. Odvážny mladý skautský farár Andrej Legutký dnes ráno preletel nad Košicami na svojom motorovom paraglide a na padáku mal pripnutý 7 metrov dlhý a 70 centimetrov široký nápis „Pochod za život.“

„Mal som z toho veľmi radostný pocit. Prvýkrát som štartoval v blízkosti veľkého letiska a preletel som nad nádherným mestom. Výhľady boli úžasné. Bolo to splnenie môjho sna, keďže zvyčajne lietam v prírode. Chceme, aby sa ľudia aspoň na chvíľu prestali pozerať iba na prízemné veci a aby upreli zrak do výšok. A lietanie je skvelým spôsobom, ako ich upozorniť na vyššie ideály, ako je ochrana ľudského života,“ povedal nám bezprostredne po skončení letu.

Tomuto netradičnému koníčku sa venuje od roku 1992, predtým sa dlhodobo zaoberal leteckým modelárstvom. Svoju dobrodružnú povahu a lásku k prírode nezapiera a tak je dlhodobo i skautom. „Momentálne vediem skautský detský tábor a ochrana prírody ako aj ľudského života je pre nás prioritou. Aby sme podporili nadchádzajúci pochod pre život, tak ešte zorganizujeme so skautmi aj splav rieky,“ vyznal sa nám. Po prílete odvážneho farára čakalo v meste niekoľko stoviek fanúšikov.

Národný pochod za život bude podľa organizátorov najväčší na Slovensku. „Náš tím chce využiť rôzne formy propagácie tohto podujatia tak, aby sa 22. septembra v Košiciach zišlo niekoľko desiatok tisíc ľudí oslavujúcich život. Pred mesiacom sme sa úspešne pokúsili o zápis slovenského rekordu v najväčšom nápise na Mariánskej hore. Dúfame, že aj touto netradičnou formou vyvoláme záujem jednotlivcov a verejnosti o ochranu ľudského života“, hovorí jeden z organizátorov Dušan Škurla.

Ako dodáva hovorca Národného pochodu Fabián Novotný, Košičanov ešte čaká jedno ďalšie veľké prekvapenie: „Na vežu U.S.Steelu pripevníme asi 2 týždne pred odchodom najväčší transparent na Slovensku s rozmermi 112 metrov krát 3 metre. I na ňom bude názov pochodu a dátum jeho konania.“

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu