Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slovensko sa trápi s následkami búrok: Zničené domy, cesty a všade bahno!

V Brezne vyhlásili mimoriadnu situáciu Zobraziť galériu (10)
V Brezne vyhlásili mimoriadnu situáciu (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Brezne pre lokálne povodne platí od pondelka večera mimoriadna situácia. Nevyhli sa však ani iným obciam či už v Banskobystrickom alebo Prešovskom kraji.

Zažili ste včerajšiu búrku na vlastnej koži? Máte k nej informácie, fotografie či videá? Pošlite nám ich na adresu tipy@topky.sk a my ich uverejníme.

Rožňava: V Čoltove, Meliate a G. Panici likvidujú škody po povodni

V Čoltove, Meliate a Gemerskej Panici likvidujú následky lokálnych povodní, ktoré vznikli v noci z pondelka na dnes po prietrži mračien. Ako informovali starostovia týchto obcí, už zmenili tretí stupeň povodňovej aktivity na druhý. Vo všetkých sú však znečistené domáce studne, a tak vodohospodári vozia pitnú vodu obyvateľom v cisternách.

Ako uviedol starosta Čoltova, situácia sa zlepšila. „Pred dvoma hodinami nám zapli elektrinu. No ešte stále to tu vyzerá hrozne. Hasiči ešte stále ťahajú vodu z pivníc, zo studní, ktoré následne treba čistiť a dezinfikovať,“ hovorí starosta Čoltova Ján Hubay. Doložil, že obyvatelia aj obec utrpeli veľké škody na majetku, ktorých výšku si momentálne netrúfa odhadnúť. Uviedol, že pri likvidácii následkov im pomáhajú dobrovoľníci z radov obyvateľov, ale aj miestne firmy. Podľa jeho slov odstraňovanie následkov potrvá ešte približne dva, tri dni.

Aj v maličkej obci Meliata dnes rozbehli práce na odstraňovaní následkov povodne. Pokojný potôčik pretekajúci cez obec sa zmenil na dravý živel, trhal asfalt a spôsobil veľkú škodu. „Asi šesťdesiat metrov dlhý úsek zmenil na tankodrom, takže sa tade nedá prejsť osobným autom z jedného konca dediny na druhý. Zo správy ciest poslali tri autá a bager a odstraňujú poškodený asfalt. Našou snahou je sprejazdniť tento úsek čo najskôr, aby v stredu tade mohol prejsť aspoň autobus,“ hovorí starosta Meliaty Bartolomej Beke. Doložil, že v spolupráci s hasičmi ťahajú vodu zo znečistených studní. V stredu by ich mali vyčistiť a vydezinfikovať ešte približne desať. Obec už objednala u vodární dodávky pitnej vody v cisternách.

V Gemerskej Panici, ako informoval starosta Milan Majoroš, zatopilo okolo 50 domov, no už aj tu sa situácia zlepšuje. „V priebehu dňa sme ešte ťahali vodu z pivníc, odstraňovali naplaveniny na komunikáciách. Keďže v obci nie je vodovod a studne treba čistiť a dezinfikovať, objednali sme u vodární dovoz pitnej vody v cisternách,“ hovorí Majoroš. Doložil, že ešte potrvá niekoľko dní, kým sa život v obci vráti do normálu.

Potopa pri Banskej Bystrici

V celkom v 19 obciach Banskobystrického kraja narobila problémy včerajšia intenzívna zrážková činnosť. Lokálne povodne boli najmä v obciach okresov Banská Bystrica, Brezno, Detva, Poltár a Rimavská Sobota.

Ako pre TASR uviedol hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater, na riešenie vzniknutých udalostí bolo celkovo nasadených 65 príslušníkov HaZZ z Banskobystrického kraja, 29 kusov hasičskej techniky a pomoc občanom poskytlo aj dvadsaťštyri členov obecných hasičských zborov.

Pohľad na obec Tisovec (okres R. Sobota) a Daxnerovu ulicu od čitateľa Jaroslava.

Slovensko sa trápi s
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Tip)

Slovensko sa trápi s
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Tip)

Slovensko sa trápi s
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: Tip)

"Počas týchto prác muselo byť napríklad v obci Čierny Balog evakuovaných celkovo 40 obyvateľov do miestnej školy," uviedol.

Najvážnejšia situácia bola v obci Utekáč, okres Poltár ktorá bolo niekoľko hodín odrezaná od sveta v dôsledku zosuvu bahna a skál na cestnú komunikáciu z oboch strán obce. O sprejazdnenie prístupovej cesty sa niekoľko hodín pokúšali príslušníci HaZZ spolu so správcom komunikácie, pričom zápasili nie len z následkami vyčíňania počasia ale aj s časom, kvôli vzniku vážneho úrazu v obci. "Krátko po 23-tej hodine sa podarilo príslušníkom HaZZ dostať do obce ťažkou technikou, poskytli zranenej osobe predlekársku prvú pomoc a následne ju transportovali k vozidlu zdravotnej záchrannej služby," pripomenul hovorca.

Príslušníci HaZZ Banskobystrického kraja aj v týchto chvíľach odstraňujú následky lokálnych povodní. Krajské riaditeľstvo HaZZ v Banskej Bystrici zároveň sústredilo ďalších príslušníkov a techniku do lokalít, kde sa očakávajú ďalšie problémy spôsobované povodňovou vlnou.

V Brezne mimoriadna situácia

V Brezne vyhlásili mimoriadnu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

V Brezne vyhlásili mimoriadnu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

V Brezne vyhlásili mimoriadnu
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Brezne, kde pre lokálne povodne platí od pondelka večera mimoriadna situácia, narobila voda najväčšie problémy v mestských častiach Starý Mazorník, Rohozná, Podkoreňová a na Lichardovej ulici v centrálnej časti mesta. Ako pre agentúru SITA ďalej uviedla asistentka tamojšieho primátora Alena Šperková, voda zatopila viacero domov a garáží a niektoré úseky ciest vrátane cesty I/66 na východnom okraji mesta. „Zasahovali všetky záchranné zložky v meste, odkláňala sa doprava z neprejazdných komunikácií, technické služby mesta odstraňovali prekážky, ktoré bránili odtoku vôd,“ uviedla Šperková. Ako dodala, problém nerobí rieka Hron, ale voda s bahnom, ktorá sa do mestských častí liala z okolitých svahov.

Aj v Kokave nad Rimavicou v okrese Poltár vyhlásili pre povodeň spôsobenú večerným prívalovým dažďom mimoriadnu situáciu. Ako informoval tamojší starosta Ján Chromek, prudká voda zničila časť miestnej komunikácie a hrozilo, že rozvodnená Rimavica zničí aj dva mosty vrátane mosta na ceste tretej triedy smerom na Hnúšťu. „Museli sme odpáliť zábradlie na mostoch. Zatiaľ nikto nevie posúdiť v akom stave je podmočená komunikácia, pod ktorou sú aj inžinierske siete vrátane plynu. Železničná doprava medzi Kokavou a Utekáčom nepremáva,“ uviedol Chromek. Dodal, že povodeň tiež zaplavila približne 20 domov pozdĺž Rimavice a viacero záhrad. Mimoriadnu situáciu však už dnes okolo 10:00 odvolali, tretí stupeň povodňovej aktivity stále platí.

Na nočnú búrku v Hnúšti nestačili ani protipovodňové poldre

Na množstvo vody v noci nestačili ani protipovodňové poldre, ktoré udržiavajú ako ochranu pred vodou v Hnúšti. Ako pre TASR povedal primátor mesta Michal Bagačka, v posledných rokoch fungovali bez problémov. Po nočnej búrke však kapacitne nestačili a v meste musia odpratávať bahno najmä z okolia potoka Sinec.

Na Hnúšťu sa v noci valila voda predovšetkým od Klenovca. Vyhlásili tam tretí stupeň povodňovej aktivity. "Zatopilo suterény rodinných domov, poškodilo nám aj obecné komunikácie, ale vážnejšie nás voda našťastie neohrozila. V meste máme vybudované protipovodňové poldre. Sú to miesta, kde sa v prípade silnejších dažďov voda rozleje a tam ju zachytávame bez toho, aby narobila škody. Za posledné roky nám fungovali výborne, no teraz to bolo také množstvo vody, že sme ju tam jednoducho nedokázali zachytiť," povedal Bagačka.

V Hnúšti len nedávno obnovili centrum mesta. Z námestia odstránili asfalt a nahradili ho dlažbou. "Námestie nám prežilo bez vážnejších následkov. Bahno sa zastavilo len niekoľko metrov nad ním," doplnil primátor Hnúšte, ktorý situáciu v meste momentálne konzultuje len telefonicky, pretože si plní svoje povinnosti poslanca Národnej rady v Bratislave.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu