Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pochybenie pri prepúšťaní opitého Slotu: Zlízli si to policajti!

Ján Slota tesne po prepustení
Ján Slota tesne po prepustení (Zdroj: TV MARKÍZA)

BRATISLAVA – Polícia s prokuratúrou sa ešte donedávna nevedeli zhodnúť na tom, kto opitého Jána Slotu začiatkom mája prepustil na slobodu. Teraz v tom už však majú jasno. Pri prepúšťaní bývalého predsedu SNS pochybili muži zákona, ktorých už žilinský krajský policajný riaditeľ Ivan Špánik aj patrične potrestal.

Špánik potrestal vyšetrujúceho policajta aj okresného policajného riaditeľa Milana Sviteka, píše denník SME. Keď sa rozhodovalo o osude Slotu sediaceho za mrežami policajnej cely, obaja mali o postupe informovať krajského riaditeľa, ktorý chcel dohliadnuť na to, aby nepochybili.

Po telefonáte prokurátora z Čadce, ktorý im oznámil, že namiesto superrýchleho konania majú Slotu pustiť na slobodu, však na túto povinnosť zabudli. Riaditeľa o jeho prepustení informovali až po tom, čo už behal na slobode. „Nesplnili povinnosti, ktoré im boli uložené viacnásobným pokynom nadriadeným,“ povedal pre denník hovorca policajného prezídia Michal Slivka.

Okrem toho porušili aj ďalší rozkaz, ktorý hovoril o tom, že od prokurátora majú žiadať aj písomný príkaz, nie len ústny. Obaja sa preto nevyhli trestu. Vyšetrujúci policajt dostal pokarhanie, okresný riaditeľ minimálnu zrážku zo mzdy.

Polícia dodnes s prepustením Slotu nesúhlasí. Generálna prokuratúra sa však svojho prokurátora zastala a tvrdí, že postupoval správne. Vedenie teraz zostavuje nový manuál, ktorý by mal dopomôcť k zjednoteniu postupov prokuratúr. Vyšetrovanie Slotovho prešľapu je už ukončené, spis je u prokuratúra, ktorý rozhodne, či pôjde pred súd.

Bývalého šéfa národniarov obvinili z prečinu ohrozenia pod vplyvnom návykovej látky. Stalo sa to po tom, ako 9. mája popoludní nezastavil na pokyn policajnej hliadky. Tá ho predbehla a zablokovala mu cestu. Slota sa odmietol podrobiť skúške na požitie alkoholu pred jazdou. Policajti ho zadržali a predviedli na policajnú stanicu. Prepustili ho po polnoci.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu