Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Slota preč z politiky nechce: Proti vylúčeniu z SNS sa odvolal

Ján Slota
Ján Slota

BRATISLAVA – Bývalý predseda Slovenskej národnej strany (SNS) Ján Slota sa nevie zmieriť s vylúčením zo strany. Predsedníctvo SNS o jeho vyhodení rozhodlo v apríli. Slota sa však proti verdiktu odvolal. O jeho odvolaní má rozhodnúť trojčlenná Rozhodcovská komisia SNS.

Potvrdili to dva zdroje zo SNS. Slota má vypnutý mobilný telefón. Súčasný predseda SNS Andrej Danko je na dovolenke.

Aj keby Slota s odvolaním uspel, o členstvo v strane by mohol aj tak prísť. Podľa stanov národniarov totiž zanikne tomu, kto bol právoplatne odsúdený za úmyselný trestný čin. Slota je v súčasnosti obžalovaný z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky za májovú jazdu autom pod vplyvom alkoholu v Čadci. O jeho vine má rozhodovať tamojší okresný súd. 

Slota bol od minuloročnej jesene čestným predsedom národniarov. V marci začala SNS proti Slotovi disciplinárne konanie za nehospodárne nakladanie s majetkom strany a tým ohrozenie jej existencie. Slota na rokovanie predsedníctva, ktoré rozhodlo o jeho vylúčení neprišiel, hoci bol jeho členom. 

Ján Slota sa po októbrovom sneme Slovenskej národnej strany stal aktívnym čestným predsedom. Prvýkrát bol predsedom SNS v rokoch 1994 až 1999. Vtedy ho na sneme v súboji o predsednícke kreslo porazila Anna Belousovová. Následne založil Pravú SNS, ktorej predsedom bol do roku 2003. Vtedy sa opäť SNS zjednotila na čele so Slotom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu