Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Historický krok SNS: Strana žiada zásadnú reformu EÚ

Andrej Danko
Andrej Danko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) prijala na svojom rozšírenom predsedníctve 29. júna 2013 Žiadosti slovenských vlastencov Bruselu, tzv. Popradské memorandum.

Ide o prvú listinu v histórii samostatného Slovenska, ktorou politická strana žiada a navrhuje kroky na zásadnú zmenu Európskej únie (EÚ). SNS chce zároveň vyvolať celospoločenskú diskusiu o tom, či sú všetky aktivity EÚ pre Slovensko prospešné. Uviedol to predseda SNS Andrej Danko.

"SNS, najstaršia politická strana na Slovensku, ako prvá v oficiálne prijatom dokumente jasne určila oblasti, v ktorých je nevyhnutná reforma EÚ a zmena hodnotového rebríčka," zdôraznil. Ide o 15 oblastí, ako napríklad "zmena manipulatívneho volebného systému do Európskeho parlamentu, zastavenie bezhlavej centralizácie EÚ, ponechanie relevantných kompetencií v rukách národných parlamentov a národných vlád, požiadavka uplatniť sankcie voči krajinám, ktoré podvádzajú a neplnia si povinnosti, požiadavka upraviť fungovanie administratívneho aparátu, rovnaké pravidlá pre všetky členské krajiny, silnejší dohľad nad nadnárodnými monopolmi, spravodlivejšie rozdeľovanie financií v pôdohospodárstve, tlak Bruselu na zrušenie daňových rajov v EÚ, zmeny v oblasti kultúry či jasné nie multikulturalizmu v Európe".

Dokument podľa Danka vyjadruje nespokojnosť nielen členov SNS, ale aj širšieho spektra obyvateľov Slovenska s diktátom Bruselu a okliešťovaním právomocí členských štátov. "Ako aj nesúhlas so smerovaním únie, ktorá sa odkláňa od pôvodnej idey pri svojom vzniku: Tou malo byť zjednotenie európskych štátov najmä v hospodárskej oblasti, aby EÚ mohla konkurovať mocnostiam ako USA či Čína, pričom suverenita členských krajín mala zostať zachovaná," vysvetľuje Danko.

Cieľom Popradského memoranda je podľa neho primäť bruselských úradníkov a poslancov Európskeho parlamentu začať diskusiu o reforme európskeho spoločenstva. "SNS je navyše presvedčená, že dokument môže byť inšpiráciou aj pre iné členské krajiny, ktorých obyvatelia i politickí a vládni predstavitelia nesúhlasia so všetkými krokmi Bruselu. Navyše, Popradské memorandum by sa mohlo stať podkladom a inšpiráciou pre vznik novej listiny, nových žiadostí, ktoré budú postupne kreované z týchto základných ideí," tvrdí Danko.

Popradské memorandum podľa neho analogicky nadväzuje na historické dokumenty prijaté slovenskými vlastencami v druhej polovici 19. storočia: Memorandum národa slovenského a Žiadosti slovenského národa. "Je fakt, že dnes je situácia iná a súčasné Žiadosti sú adresované inej vláde. Podstata požiadaviek však zostáva rovnaká - nechuť vzdať sa suverenity a odovzdať rozhodovanie o sebe do cudzích rúk. SNS si uvedomuje, že členstvo v EÚ logicky prináša so sebou aj čiastočné odovzdanie kompetencií. Kladie si však otázku, či to musí byť bezpodmienečné a v takej širokej škále," konštatuje predseda SNS.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu