Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Lacnejšia dovolenka v Turecku? Ekonóm prehovoril o dôsledkoch nepokojov!

Turecká polícia obsadila námestie Taksim
Turecká polícia obsadila námestie Taksim (Zdroj: SITA)

ANKARA/BRATISLAVA - Jedna zo žiarivých ekonomík medzi rozvíjajúcimi sa trhmi, Turecko, práve zažíva podľa Buraka Demirpehlivana zo Saxo Capital Markets v Istanbule zaujímavé politické dianie. Pôvodne pokojná demonštrácia environmentalistov proti vybudovaniu nákupného strediska v Parku Gezi, sa na Námestí Taksim po použití slzného plynu a vodného dela zo strany polície zmenila na protest nečakaných rozmerov. A to malo samozrejme dopad aj na tamojšiu menu.

Podobné akcie sa rozšírili do viac ako 40 miest v rámci celého Turecka a hlavnou hnacou silou protestov je dopyt ľudí po väčšej slobode a uznávanie občianskych práv. Mienkotvorné miestne médiá, ktoré o rastúcom napätí a nepokojoch informovali nedostatočne, tiež prispeli k nárastu nedôvery. V prvých dňoch protestov sa ako zdroj informácií využívali sociálne siete, najmä Twitter. Myslí si Demirpehlivan.

Zaujímavé je podľa neho najmä zloženie protestujúcich. Účastníci sú z rozmanitých prostredí a nepatria do žiadnych politických strán alebo hnutí, ako by sa predpokladalo. Sú to najmä mladí ľudia a príslušníci najsilnejšej konzumnej vrstvy. Demokracia v Turecku v súčasnosti prežíva netradičné dobu, ktorá bude podľa všetkého výrazným míľnikom v smerovaní politiky v krajine.

Dopad na ekonomiku

Aby bolo možné pochopiť účinky týchto protestov na tureckú ekonomiku, je potrebné detailne vnímať vývoj pred tým, než k protestom skutočne došlo. Istanbulská burza zažila dych berúcu rally po tom, čo najväčšie ratingové agentúry zvýšili Turecku investičný rating. Na vrchole tohto, zníženie úrokových sadzieb zo strany tureckej centrálnej banky spôsobilo rýchly rast akcií a turecká líra sa začala potápať. V poslednom týždni pred začiatkom demonštrácií zvažovali traderi možnosť korekcie trhu a spochybňovali schopnosť tureckej centrálnej banky hrať významnejšiu rolu na peňažnom trhu. Na medzinárodnej scéne zasa dolár posilňoval a vytvoril tlak na úrokové miery rozvíjajúcich sa ekonomík a ich mien.

Demonštrácie začali predminulý piatok a pôvodne sa im neprikladal väčší význam. Rastúce násilie však spôsobilo, že udalosti najprv zapríčinili oslabenie tureckej líry, po ktorej nasledoval aj akciový trh, ktorý sa prepadol o viac než desať percent. Trh sa najviac obáva dopadov na príjmy z turistického ruchu, pretože protesty časovo kolidujú s hlavnou sezónou.

To, ako sa trhy zotavia z prepadov, závisí na tom, aké kroky budú nasledovať v reakcii na požiadavky demonštrantov. Zatiaľ sa ale zdá, že tlak na tureckú líru v menových pároch s dolárom a ďalšími menami ostatných rozvíjajúcich sa krajín má potenciál stále pokračovať. Čo sa týka akcií, bude slabý výkon akcií zrejme dočasný, ale globálny tlak výnosov dlhopisov bude pôsobiť aj naďalej. V prípade silnejšieho znehodnotenia tureckej líry bude podľa Demirpehlivana lopta na ihrisku tureckej centrálnej banky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu