Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Premiér Erdogan kritizoval ústavný súd za zrušenie zákazu Twitteru

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA)

ISTANBUL - Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan kritizoval dnes rozhodnutie ústavného súdu o zrušení zákazu sociálnej siete Twitter v krajine. Súd mal podľa neho žiadosť o obnovenie prístupu k tejto stránke zamietnuť, informovala agentúra Reuters.

"Musíme rozhodnutie ústavného súdu splniť, ale nemusíme ho uznávať," vyhlásil Erdogan pre televíznymi kamerami podľa agentúry DPA. 

Turecký premiér oponoval názoru sudcov ústavného súdu, ktorí dospeli k záveru, že zablokovanie Twitteru bolo porušením slobody prejavu. Podľa Erdogana išlo len o obmedzenie obchodovania s produktmi súkromnej firmy po tom, ako boli porušené turecké zákony.

Prístup na Twitter v Turecku zablokovali v marci pred komunálnymi voľbami. Štátny telekomunikačný úrad zákaz zrušil po dvoch týždňoch tento štvrtok po súdnom verdikte.

Erdogan sa na tlačovej konferencii v Istanbule pred odletom do Azerbajdžanu vyjadril tiež k nedeľňajším komunálnym voľbám, v ktorých jeho Strana spravodlivosti a rozvoja (AKP) zaznamenala úspech.

Podľa vlastných slov podporuje, aby pre poslancov vládnucej strany naďalej ostalo v platnosti obmedzenie troch funkčných období. Naznačuje to, že on sám sa možno nebude uchádzať o štvrté funkčné obdobie a mohol by namiesto toho kandidovať v augustových prezidentských voľbách, uviedol Reuters.

Erdogan dodal, že neplánuje preložiť parlamentné voľby v roku 2015 na skorší termín ani ich spojiť s prezidentskými voľbami v auguste tohto roka. "Nikdy predčasné voľby. To je zásada našej strany. Mali by sme pokračovať v našej práci," vyhlásil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu