Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Firmy z daňových rajov dostávajú lukratívne kšefty: Od volieb ich je viac!

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico, ale aj jeho ministri, často a radi hovoria o daňových rajoch a o tom ako by radi získali informácie o pozadí firiem sídliacich na Cypre, Seychellských ostrovoch, či v Lichtenštajnsku. Zdá sa však, že reči sa vedú a chlieb sa je. Za oboch Ficových vlád náš štát vo veľkom nakupoval práve od firem z daňových rajov.

 Nikto na Slovensku neobchoduje s firmami z daňových rajov viac ako štát. Vyplýva to z posledného blogu mimovládnej organizácie Transparency International Slovensko. Tá si posvietlia na objem obchodov, ktoré štátna správa robí s firmami z takzvaných daňových rajov. Ako zdroj poslúžili povinne zverejňované zmluvy na internete, Obchodný register zas poskytol informácie o firmách, ktoré povyhrávali štátne tendre. Výsledky sú šokujúce. Kým politici majú plné ústa rečí o boji proti anonymným firmám z daňových rajov sa darí. Za vlád Roberta Fica pritom od nich štát nakupuje výrazne viac ako za vlády Ivety Radičovej.

Tako vyzerá priemerný ročný objem zákaziek, ktoré od nášho štátu získali firmy z daňových rajov:

Graf Transparency International Slovensko.
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Transparency International SK)

"Od roku 2009 vyhrali firmy zo siedmich top daňových rajov verejné zákazky za 65 miliónove eur," píše správa Transparency.

Najviac víťazov z daňových rajov mali pritom štátne tendre na zdravotnícky materiál. Ten tvoril zhruba tretinu celkového objemu obchodov s firmami z daňových rajov.

Článok Transparency spomína ako jednu z najúspešnejších firiem spoločnosť ELU Medical. Jej majitelia sídlili striedavo v americkej Nevade, potom v štáte Belize, neskôr v Lichtenštajnsku. Firma získala štrnásť zákaziek za pôsobenia Ficových vlád, zdôrazňuje Transparency.

Spomedzi štátnych firiem najviac z daňových rajov nakupoval Stredoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu