Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Kauza vojenských tajných: Z pokladne mali zmiznúť v hotovosti až štyri milióny!

George Gansé hostil v Benine vojenských tajných Ľubomíra Skuhru a Juraja Šeba
George Gansé hostil v Benine vojenských tajných Ľubomíra Skuhru a Juraja Šeba (Zdroj: FB)

BRATISLAVA - Parlamentný výbor pre kontrolu Vojenského spravodajstva by sa dnes opäť mal zaoberať kauzou údajného tunelovania vojenských tajných služieb. O afére sa medzitým vynorili ďalšie čiastkové informácie. Štát mal údajne prísť o zhruba štyri milióny eur v hotovosti.

O štvormiliónovej sume informuje magazín Týždeň. Ten tvrdí, že v rámci údajného tunelovania tajných služieb sa ich príslušníci mali obohacovať rôznymi spôsobmi, okrem iného cez fiktívne platby pre spolupracovníkov  tajnej služby, alebo prevádzali majetok Vojenskej spravodajskej služby bez účtovných dokladov. "Celkovo mali z rozpočtu tajných služieb týmto spôsobom zmiznúť takmer štyri milióny eur," tvrdí časopis.

Predseda parlamentného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva Martin Fedor sumu komentovať nechcel, no reagoval na zverejnenie fotografií vojenských tajných agentov Ľubomíra Skuhru a Juraja Šeba s niekdajším pobočníkom Jána Slotu Georgeom Gansém.

"Chcem veriť a dúfam, že všetky zahraničné cesty a kontakty s cudzími štátnymi príslušníkmi sú predmetom bezpečnostnej previerky," uviedol Fedor. Dodal, že jeho parlamentný výbor nemá vyšetrovacie právomoci a preto pozadie vzniku fotografií nemôže skúmať. "Keby som bol ich nadriadený, veľmi by som sa zaujímal o to, ako tie fotografie vznikli," doplnil Martin Fedor.

Ministerstvo obrany tvrdí, že údajná tajná správa je "slohová práca" a ku žiadnemu tunelovaniu nedošlo.

Týždeň zároveň píše, že šéf Vojenského spravodajstva Ľubomír Skuhra má veľmi dobré vzťahy s ministrom vnútra Robertom Kaliňákom. Skuhrova priateľka Dušana Višňovská je riaditeľkou Kaliňákovej kancelárie. Kaliňák tejto spojitosti neprikladá význam, keďže, ako tvrdí, s Višňovskou sa poznal omnoho skôr ako so Skuhrom. Počas prvej Ficovej vlády bola Višňovská šéfkou Úradu právnych služieb Ministerstva obrany. Z funkcie ju odvolal Ľubomír Galko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu