Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fedor odovzdal spis o údajnom tunelovaní VSS špeciálnemu prokurátorovi

Martin Fedor
Martin Fedor (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéf parlamentného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva (VS) Martin Fedor odstúpil špeciálnemu prokurátorovi Dušanovi Kováčikovi spisový materiál, ktorý hovorí o podozreniach z tunelovania Vojenskej spravodajskej služby (VSS).

Fedorovi doručil materiál redaktor denníka Sme a rovnaký materiál denník doručil Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). Dnes o tom informovala hovorkyňa ÚŠP Andrea Predajňová.

"Vzhľadom k tomu, že písomnosti boli označené stupňom utajenia, začalo sa s týmto materiálom manipulovať ako s utajovanou skutočnosťou," povedala Predajňová. Dodala, že z tohto dôvodu špeciálny prokurátor upozorňuje všetky osoby, ktoré sa oboznámili s obsahom tohto materiálu, že sú povinné zachovávať mlčanlivosť tak, ako to ukladá zákon o ochrane utajovaných skutočností.

"Zároveň z dôvodu podozrenia z neoprávnenej manipulácie s utajovanou skutočnosťou, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry vydá pokyn na prešetrenie, či nedošlo k spáchaniu prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti," informovala hovorkyňa.

Kauza údajného tunelovania vo VSS je nebezpečnou mediálnou kačicou a fiktívnou konštrukciou. Povedal to minulý týždeň minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) na základe výsledkov interného preverovania celej kauzy. Spisový materiál má podľa denníka Sme opisovať údajne nezákonné prevody majetku VSS na iné organizácie či súkromné osoby, ktoré mali byť v spojení s vedením služby.

Štát takto mal prísť o milióny eur, väčšinou tým, že tajní nakúpili majetok, zrekonštruovali ho za prostriedky štátu, potom ho označili za nepotrebný alebo dekonšpirovaný a za výrazne nižšiu cenu ho predali ľuďom, ktorí na tom zarobili. Podľa Glváča tento materiál nie je autentický, ale ide o kompilát faktov, zavádzajúcich informácií a účelových a nepravdivých hodnotiacich úsudkov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu