Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Štát si prilepšil na daniach: Vieme o koľko a za čo!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vyššie územné celky si na dani z motorových vozidiel polepšili o 3,5 milióna eur. Za prvé štyri mesiace tohto roku vybrali viac ako 76 miliónov eur, za január až apríl minulého roka to bolo približne 72,5 milióna eur. Informovala hovorkyňa finančnej správy Patrícia Macíková.

Najväčší podiel z vybranej sumy pripadá počas prvých mesiacov tohto roku Bratislavskému samosprávnemu kraju, a to vyše 18,2 milióna eur. Nitriansky kraj vybral na tejto dani približne 9,8 milióna a žilinský VÚC viac než 9,2 milióna eur. Najmenší výnos z dane mali v Trenčianskom samosprávnom kraji, kde dosiahol 7,3 milióna eur.

Daň z motorových vozidiel je jednou z miestnych daní, ktoré môže ukladať územný celok. Všeobecným záväzným nariadením si jednotlivé župy stanovujú aj sadzby spomínanej dane pre fyzické a právnické osoby, ktoré využívajú motorové vozidlá na podnikanie. V roku 2011 bola schválená novela príslušného zákona. "Na tohtoročné podávanie daňových priznaní ešte vplyv nemala, no od budúceho zdaňovacieho obdobia prinesie viacero zmien – upravuje vznik a zánik daňovej povinnosti, predmet dane či podávanie daňového priznania príslušnému správcovi dane aj v priebehu zdaňovacieho obdobia roku 2013," pripomenula Macíková.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu