Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Založenie eseročky sa skomplikuje: Vláda chce prísnejšie pravidlá!

BRATISLAVA - Ak sa z nezamestnanosti chcete vymotať založením vlastnej firmy, zbystrite pozornosť. Vláda sa snaží presadiť zmenu Obchodného zákonníka, ktorá by zaviedla novú podmienku pri zakladaní spoločnosti s ručením obmedzeným. Päťtisíc eur na minimálne základné imanie bude podnikateľ musieť zložiť na osobitný bankový účet.

Dnes pri založení eseročky stačí, ak jej zakladateľ predloží notársky overené vyhlásenie, že splatil základné imanie novej spoločnosti. Ak však v parlamente prejde novela Obchodného zákonníka, veci sa o čosi skomplikujú. Ako informuje týždenník Trend, zakladateľ firmy si po novom bude musieť zriadiť osobitný účet v banke, na ktorý uloží spomenuté peniaze. Banka mu o nich vydá potvrdenie, s ktorým bude môcť zaregistrovať firmu. "Tam, kde doposiaľ postačovalo vyhlásenie správcu vkladu, bude po novom nutný výpis z účtu v banke," uvádza Trend.

Ak novelu schváli parlament, nové pravidlá v zakladaní eseročiek sa spustia 1. októbra 2013.

"Túto zmenu považujeme za ďalšiu zo zbytočných prekážok pri podnikaní a zakladaní firiem na Slovensku," reagoval na opatrenie ekonomický analytik Juraj Karpiš.

Podobný názor má aj poslanec Ivan Štefanec (SDKÚ). "Najvážnejším problémom Slovenska je aktuálne nezamestnanosť. Vláda namiesto toho aby pomáhala tvoriť pracovné miesta, bráni tomu,"  tvrdí Štefanec. Sám by ocenil, keby zakladanie firiem bolo jednoduchšie. "Vo vyspelejších krajinách sa firmy bežne zakladajú elektronicky, bez osobného kontaktu. Ide o znižovanie administratívy. Pomohlo by to aj mladým ľuďom, ktorí by sa chceli presadiť ako podnikatelia, no byrokracia ich od toho často odradí," uzavrel Štefanec.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu