Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Špekulácie o ďalších škrtoch: Sú na rane pracujúci rodičia?

Minister práce Ján Richter
Minister práce Ján Richter

BRATISLAVA - Škrtanie v sociálnych výhodách nás už zjavne neminie. Vláda a Ministerstvo práce zjavne už len váhajú nad tým, ktoré benefity zrušia, alebo obmedzia. Po prídavkoch na deti pre bohatšie rodiny sa tentoraz hovorí o znížení príspevku pre pracujúcich rodičov.

Ministerstvo práce údajne uvažuje o znížení príspevku na starostlivosť o dieťa, ktorý poberajú pracujúci rodičia, ktorí sa starajú o dieťa do troch rokov. O zámere píšu Hospodárske noviny, podľa ktorých by takíto rodičia mohli po novom dostávať menej peňazí. Ministerstvo tento zámer oficiálne nepotvrdilo, ani nevyvrátilo. Ide však už o druhú informáciu ohľadom škrtania v príjmoch rodičov. Pred nedávnom sa hovorilo o postupnom znižovaní príspevkov pre rodiny so spoločným príjmom nad 2500 eur. Plošné vyplácanie dávok považuje za plytvanie viacero ľudí. Zdá sa však, že zníženie príspevkov na starostlivosť však naráža na odpor. Čiastočne aj preto, že tieto peniaze sú určené pre rodičov, ktorí zveria deti do profesionálnej opatery, aby mohli sami pracovať. Navyše z väčšej časti tieto peniaze nepochádzajú zo štátneho rozpočtu, ale z eurofondov.

"Tento príspevok by som neznižoval, ale naopak, zvyšoval, keďže sa platí najmä z eurofondov," reagoval exminister práce Jozef Mihál z SaS. Ak príspevky padnú, ministerstvo financií podľa Mihála veľa neušetrí. "Príspevky navyše čerpá pomerne málo ľudí, pomáha im to platiť za jasle, alebo opatrovateľku, ktorej počas práce zveria deti," dodal. Znižovanie príspevkov na starostlivosť o dieťa považuje za hlúpy nápad.

Vie si však predstaviť znižovanie príspevkov pre bohaté rodiny, hoci iným spôsobom ako to robí Ficova vláda. "Bohatší ľudia tie dávky až tak nepotrebujú, problém je, že vláda ich už dosť žmýka na iných miestach. Zvýšili im dane a odvody. Navyše sú títo ľudia často majiteľmi firiem, ktoré tiež pocítili zvyšovanie daní," dodáva Mihál. Podľa neho by štát bohatším rodinám mohol zobrať príspevky na deti, ale nemal im zvyšovať dane. "Už dávnejšie na to máme riešenie, o ktorom sa trochu prestalo hovoriť. Odvodový bonus. Od určitej výšky príjmu by rodič nemal dávky, ale ani odvody," uzavrel Mihál.

Zdá sa teda, že kým škrtanie v príspevkoch na starostlivosť naráža na odpor aspoň v opozícií, nejaká forma znižovania príspevkov pre bohatších bude priechodnejšia. V minulosti s ňou už principiálne súhlasili aj nezávislí analytici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu