Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Poslanec Mostu-Híd: Smer znásilnil právo, aby vyšachoval Čentéša!

Gábor Gál
Gábor Gál

BRATISLAVA - Premiér Robert Fico oklamal poslancov Národnej rady. Tvrdil totiž, že zákon o organizácii Ústavného súdu SR bude zmenený po dohode s opozíciou, a že sa o ňom bude rokovať na riadnej májovej schôdzi. V diskusnej relácii RTVS O 5 minút 12 to dnes povedal poslanec za Most-Híd a člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Gábor Gál.

"Znásilnili ste právo, aby ste vyšachovali pána Čentéša, aby ste mohli zvoliť vlastného generálneho prokurátora," povedal Gál predsedovi Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbertovi Madejovi (Smer-SD).

Ten reagoval, že slová opozície by považoval za úprimné, ak by pred dvoma týždňami boli ochotní s premiérom rokovať o riešení problému a keby počas schôdze dávali iné alternatívy. "Táto kauza sa vlečie veľmi dlho a vláda jediná musela prísť s konštruktívnym riešením, lebo lídri opozície sa sedem hodín hádali o tom, či vôbec prijmú pozvanie Roberta Fica na rokovanie," podčiarkol Madej.

Hovoriť v súčasnosti o voľbe nového generálneho prokurátora je podľa Madeja predčasné. "Ešte sa nám nepodarilo vyriešiť námietkovú vojnu, ktorú si musí vyriešiť Ústavný súd sám, možno aj s touto legislatívnou iniciatívou," dodal predseda výboru.

Gál trvá na tom, že prezident SR by mal vymenovať zvoleného kandidáta na post šéfa Generálnej prokuratúry Jozefa Čentéša. "Národná rada v tajnej voľbe zvolila docenta Čentéša, ÚS o tejto voľbe povedal, že je platná a prezident by mal kandidáta vymenovať. Môže to odmietnuť len v odôvodnených prípadoch. Toto odmietnutie nemôže byť svojvoľné, prezident Čentéša svojvoľne nevymenoval," dodal. V tomto momente podľa neho preto opozícia nie je ochotná diskutovať s vládnym Smerom o mene nového šéfa prokuratúry.

Poslanec Mostu-Híd tiež zopakoval, že opozícia trvá na verejnej voľbe predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ). Madej si však myslí, že verejná voľba je pri takýchto vážnych funkciách popretím demokracie. "Opozícia nevie dať vlastnému kandidátovi ani počet svojich hlasov. Nevedia zvoliť ani toho svojho," domnieva sa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu