Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Gál: Rozhodnutie ESĽP nedokazuje, že zákon o občianstve je dobrý

Gábor Gál
Gábor Gál

BRATISLAVA - Rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva (ESĽP) o dvojakom občianstve nedokazuje, že slovenský zákon o štátnom občianstve je dobrý a spravodlivý. Most-Híd naďalej trvá na tom, že právna norma odoberajúca slovenský pas ľuďom, ktorí prijali občianstvo iného štátu, je škodlivá a v rozpore s ústavou.

"Dlhodobo zastávame názor, že je v rozpore s ústavou, aby dvojaké občianstvo rozdeľovalo slovenských občanov na tých, ktorí ešte mohli mať dve občianstva a na tých, ktorí si to už po zmene zákona o občianstve nemôžu dovoliť," uviedol Gábor Gál z Mosta-Híd.

Dodal, že nejde o ten istý argument, ktorý bol teraz prerokovaný v Štrasburgu. Bugárovci veria, že sa podarí zmeniť slovenský zákon tak, aby štát zbytočne nestratil svojich vlastných občanov. "Myslíme si, že Slovensko by sa malo tešiť každému občanovi, ktorý by chcel zostať občanom SR, a nie ich silou-mocou vyhnať zo spoločnosti," uzavrel Gál.

ESĽP v utorok (4.6.) jednomyseľne zamietol sťažnosť dvoch bývalých slovenských občanov, ktorí pre nadobudnutie maďarského občianstva prišli o slovenské. Pred súdom ich zastupoval maďarský právnik Zoltán Lomnici. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR rozhodnutie súdu privítalo.

"ESĽP konštatoval, že sťažovatelia sa pre maďarské štátne občianstvo rozhodli dobrovoľne v čase, keď boli predmetné ustanovenia zákona o štátnom občianstve SR platné," informoval dnes tlačový odbor ministerstva zahraničných vecí. Podľa rozhodnutia súdu sťažovatelia vedeli, že dobrovoľným nadobudnutím maďarského občianstva stratia občianstvo slovenské. V uvedenom prípade preto nedošlo k svojvoľnému odobratiu štátneho občianstva SR.

"MZVaEZ SR víta uvedené rozhodnutie aj z toho dôvodu, že potvrdzuje dlhodobo zastávanú pozíciu SR v tom, že nie je možné prepájať otázku straty štátneho občianstva na základe výslovného prejavu vôle s otázkou porušenia ľudských práv," podčiarkol rezort diplomacie. Ministerstvo je presvedčené, že rozhodnutie ESĽP je nespochybniteľným a dostatočne jasným signálom pre všetkých, ktorí sa problematiku štátneho občianstva usilujú využiť na očierňovanie Slovenska v očiach domácej aj zahraničnej verejnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu