Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ľudová platforma má svojho kandidáta na šéfa NKÚ: Toto je on!

Pavol Frešo
Pavol Frešo (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kandidátom Ľudovej platformy na post predsedu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) má byť bývalý štátny tajomník na ministerstve vnútra Maroš Žilinka. Potvrdili to viaceré zdroje.

Ten dnes pôsobí ako prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry. Dnes sa na jeho mene podľa informácií dohodli predstavitelia KDH, Most-Híd a SDKÚ-DS. Žilinku v pondelok ako kandidáta odobrilo Predsedníctvo KDH, ktoré vyberalo z viacerých kandidátov. Žilinka na ministerstve vnútra pôsobil ako nominant kresťanských demokratov, ale nie je členom KDH. Podmienkou ľudovcov pre voľbu predsedu NKÚ je však verejná voľba. Ak sa neuskutoční, nemienia sa na nej zúčastniť. Verejnú voľbu dlhodobo presadzuje SDKÚ-DS. Smer-SD však bude mať podľa informácií agentúry SITA so Žilinkom problém.

Predseda NR SR Pavol Paška dnes informoval, že zatiaľ nebol podaný žiaden návrh na predsedu NKÚ. „Tento post by mal obsadiť kandidát, ktorého navrhnú opozičné poslanecké kluby,“ povedal. Návrhy kandidátov treba predložiť do piatku. Ľudová platforma 26. apríla oznámila, že navrhne vlastného kandidáta na post predsedu NKÚ a nepodporí kandidáta SaS. Premiér Robert Fico prisľúbil opozícii post predsedu NKÚ po parlamentných voľbách. Podľa povolebnej dohody mala kandidáta navrhnúť SaS. Voľba nového predsedu NKÚ sa v tomto volebnom období uskutočnila štyrikrát, ani jeden z pokusov nedopadol úspešne, žiaden z kandidátov opozície nezískal potrebný počet hlasov na zvolenie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu